Nou nascut: Luna 11/Saptamana 45 de viata

    [PARAG]
    La aceasta varsta, copilul isi controleaza destul de bine emotiile si sentimentele si se foloseste de ele doar pentru a-i santaja emotional pe cei care nu-i indeplinesc toate dorintele. De exemplu, atunci cand ii iei o jucarie, va plange si va tipa, insa trebuie sa ramai ferma in deciziile luate deja. Astfel, cel mic va invata ca nu poate face mereu numai ce-si doreste. Este o lectie importanta de viata.
    [/PARAG]

    [PARAG]
    [HP] Vocabularul si ce intelege bebelusul din cuvinte? [/HP]
    Bebelusul recunoaste deocamdata cuvintele ca fiind simbolurile obiectelor. Cand ii vei numi un obiect, el ti-l va arata cu degetul sau iti va arata locul unde el se asteapta sa gaseasca obiectul respectiv. De exemplu, daca ii pronunti cuvantul „suc”, el iti poate arata spre frigider, deoarece stie ca de acolo vei scoate sucul lui de fructe proaspete.
    Tot acum, cel mic este gata sa invete partile corpului sau si denumirile acestora. Unii parinti folosesc tot felul de diminutive si cuvinte care, semantic, au alt inteles decat cel din dictionar, pentru a vorbi cu cei mici. Din pacate, in primul an de viata, bebelusul asimileaza tot ce aude, ceea ce inseamna ca ar fi bine sa invete corect. Astfel, refera-te la penisul baietelului tau, folosind cuvantul „penis”, nu „cuculet” sau „ciucuras”.
    Mai apoi, pentru ca repetitia este mama invataturii, incurajeaza-l pe cel mic sa afle cat mai multe lucruri noi, spunandu-le pe nume cat mai des si de cat mai multe ori.
    [/PARAG]

    [PARAG]
    [HP] Infectii ale acestei varste [/HP]
    Infectia canalului lacrimal reprezinta infectarea sau blocarea canalului lacrimal, responsabil de aparitia lacrimilor in ochii bebelusului. Aceasta infectie poate aparea la orice varsta, insa este mult mai des raspandita in randul copiiilor. Blocarea canalului lacrimal poate fi si o afectiune mostenita de la parinti si apare, de obicei, la bebelusii cu varste intre 3 si 12 saptamani. Simptomele aceste infectii se pot traduce prin: exces de lacrimi la unul sau ambii ochi, scurgere de mucus sau puroi din ochiul afectat, durere, roseata sau umflatura in zona ochiului, roseata a albului ochiului afectat.
    In cazul in care suspectezi ca micutul tau ar putea avea o infectie a canalului lacrimal, cere sfatul medicului specialist, care, probabil, ii va prescrie un antibiotic si te va invata cum sa-i masezi zona din jurul ochiului cu degetul curat. De asemenea, pentru diminuarea durerii si pentru a-l ajuta pe cel mic sa deschida ochiul afectat cu mai multa usurinta, pune-i o compresa calda in zona dureroasa.
    Septicemia reprezinta o „otravire” a sangelui si apare atunci cand bacteriile patrund in sange si duc la aparitia infectiei. Septicemia, in majoritatea cazurilor, urmeaza unei infectii localizate in alte zone ale corpului, precum apendicele, o infectie la dinti, sinusuri, o infectie a tractului urinar, a urechii sau in urma infectarii unei rani sau arsuri la nivelul pielii. Simptomatc, septicemia se manifesta prin febra mare, cu o crestere rapida a temperaturii corporale, ritm cardiac rapid, frisoane, aspect imbujorat al pielii si letargie.
    Tot ce poti face acasa este sa-i oferi copilului cat mai multe lichide, pentru a se rehidrata, iar la sfatul medicului sa-i administrezi acetaminofen sau ibuprofen pentru febra si reducerea disconfortului. Tot medicul ii va recolta celui mic probe de sange, pentru identificarea bacteriei responsabile de aparitia infectiei si, in functie de diagnostic, ii va prescrie micutului antibioticul potrivit.
    [/PARAG]

    [SFAT]
    [HS] Nu uita! [/HS]
    La aceasta varsta, copilul tau va cantari aproximativ 9.600 de grame si va avea o lungime de circa 75 de centimetri.
    Tot acum, bebelusul tau ar putea intelege perfect semnificatia cuvantului „nu”, insa, la fel de bine, te va putea ignora atunci cand ii interzici ceva.
    Cel mic tine bine in manute o canuta cu picurator si reuseste sa bea din ea atat cat ii este sete.
    Poate imita ritmul unei conversatii, inflexiunile vocii, precum si expresiile faciale.
    [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here