Salpingitele, o posibila cauza a infertilitatii

    Salpingitele sunt infectii ale trompelor uterine, cele doua conducte care fac legatura intre ovare si uter, iar aceasta afectiune netratata poate produce infertilitate

    Salpingitele sunt afectiuni ce pot sa apara sub forme usoare, fara simptomatologie, pana la forme grave, purulente. Salpingita izolata este rareori intalnita, ea facand parte dintr-o inflamatie generala sau generalizata a organelor pelviene, context denumit boala inflamatorie pelviana. Studiile au dovedit ca sunt afectate in mod special femeile tinere, sub varsta de 25 de ani.

    Calea de transmitere este ascendenta, de la nivelul vaginului, infectia, germenul patogen strabatand uterul, ajungand la nivelul trompelor uterine. Transmiterea se face prin deficit de igiena sau prin contact sexual neprotejat. Germenul cel mai des incriminat este reprezentat de chlamidya trichomonas. Acesta se transmite pe cale sexuala, are afinitate pe trompele uterine, unde se si localizeaza. De cele mai multe ori, infectia este asimptomatica sau simptomatologia este minima, infectia persistand luni sau ani, producand modificari ireversibile la nivelul epiteliului trompelor uterine, modificari care conduc la infertilitate. Infectiile mai grave devin manifeste rapid, producand puroi la nivelul trompelor uterine, simptomatologia fiind evidentiata prin dureri pelviene si stari febrile.


    INTREBAREA LUNII

    Exista riscul aparitiei unei sarcini extrauterine din cauza salpingitei?

    O alta complicatie a salpingitelor netratate este riscul de sarcina extrauterina (SEU), care se dezvolta cel mai frecvent in interiorul trompelor. Statisticile arata ca riscul de aparitie este de 10 ori mai mare dupa o infectie a trompelor.


    Tratamentul trebuie facut doar de medic

    In cazul in care banuiesti ca ai avea salpingita, trebuie sa apelezi la un specialist si nu este indicat sa te tratezi singura. Diagnosticul formelor simptomatice se face pe baza manifestarilor clinice, de catre medicul clinician, infectiile subclinice putand fi insa diagnosticate doar in cadrul controalelor de rutina, prin evidentierea, in sange sau local, la nivelul mucoasei vaginale sau la nivelul colului uterin, a anticorpilor antitrichomonas. Tratamentul formelor nepurulente se face prin administrarea de antibiotice. De obicei, medicii recomanda un tratament reprezentat de o asociere de doua antibiotice pe o perioada de sapte, pana la 14 zile. Formele mai grave, purulente, pot ajunge la tratamentul chirurgical pentru drenarea puroiului de la acest nivel. Vestea buna este aceea ca prognosticul general este favorabil, chiar daca multe forme de salpingita sunt o cauza frecventa de infertilitate sau aderenta pelviana, adica aceste afectiuni pot fi un motiv de durere cronica.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here