Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul ca toti copiii hraniti cu laptele matern se bucura de o dezvoltare armonioasa, de o imunitate sporita si de o constitutie fizica mai robusta.
Chiar si capacitatea intelectuala a copiilor alaptati de mamele lor este sensibil marita, acestia facand eforturi mult mai mici pentru insusirea unor cunostinte noi si pentru a memora cu usurinta multe informatii. Necazul este ca multe mame nu pot alapta, iar problema nu le-a ocolit nici pe chinezoaice. Ele au apelat la solutiile oferite de medicii lor traditionalisti. Acestia din urma considera ca o deficienta de lactatie este datorata unei energii vitale (numita de chinezi: qi), precum si unei circulatii sanguine defectuoase. Fenomenele determina o inmuiere a sanilor, o paloare a fetei, momente de ameteli, tinnitus (zgomote in urechi), apetit redus, transpiratii nocturne si iritabilitate, fiind recomandata o nutritie bogata in proteine. De pilda, 100g de boabe de mazare fiarta, consumata de doua ori pe zi – pe stomacul gol – ar putea fi o solutie foarte simpla si gustoasa. De asemenea, mancarea de salata verde si lemn dulce da rezultate bune. Se taie in bucati 4 foi mari de salata verde si se pun intr-o tigaie mai adanca, impreuna cu 5g de lemn dulce si un litru de apa. Se aduce la fierbere amestecul, apoi se continua 10-15 minute pe foc mic. Se raceste lent, dupa care se trece continutul prin strecuratoare. Lichidul se transfera din nou in tigaie si, dupa ce se mai adauga 100g de orez, se fierbe pe foc mic, 20 minute. Se consuma de 3 ori pe zi, timp de 5 zile.
Susanul si soia isi dovedesc eficienta
O mancare eficienta este si cea realizata din oua cu susan. Se coc in cuptor (sau tigaie de teflon) 200 g de susan negru, timp de 1 minut – pana se simte aroma sa puternica. Se adauga doua lingurite de sare si se mai coace 30 secunde. Separat, se pun 500 ml apa si doua oua intregi (cu coaja) si se fierb pe foc mediu, timp de 15 minute. Se iau de pe foc, se racesc ouale, se decojesc, se taie in felii si se amesteca imediat cu susanul pregatit. Preparatul trebuie consumat cald, o data pe zi, cata vreme este nevoie. Poti testa si puterea Tofu (branza de soia) cu zahar. 125g tofu se taie in cubulete si se pun intr-un vas, impreuna cu 100g zahar brun si 750 ml apa. Dupa ce se da in clocot, amestecul este mentinut pe foc mic timp de 20 minute, neacoperit. Se consuma cald. Poti continua apoi cu peste cu papaya. Se pun doua linguri de ulei de gatit intr-o tigaie si se incinge. Apoi, se adauga 15g ghimbir proaspat si un pic de sare. Cand ghimbirul devine crocant, se mai pun 500 g bucati de fileu de pastrav si se prajesc uniform, pana devin si ele crocante – circa 5 minute. Se pun 1250 ml apa la fiert – preferabil, intr-un vas de lut –, iar dupa primul clocot se adauga pestele si un fruct papaya taiat in 8 bucati, continuand fierberea pe foc mic 30 minute. Se consuma o data pe zi, pana ce apare lactatia abundenta.
INTREBAREA LUNII
Se pot folosi in paralel si alte metode pentru cresterea lactatiei?
Metodele chinezesti isi dovedesc eficienta in majoritatea cazurilor, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa consulti medicul obstetrician pentru a vedea daca nu cumva problemele de lactatie au cauze mai profunde si mai complicate.