Protejeaza-te impotriva bolilor cu transmitere sexuala

    Foto: Shutterstock

    Atunci cand iti planifici sa aduci pe lume un copil, trebuie sa fii foarte atenta si sa sa-ti iei toate masurile de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Contractarea unei astfele de boli in timpul sarcinii poate determina complicatii majore, atat pentru tine, cat si pentru bebelusul din burtica.

    Bolile cu transmitere sexuala sunt afectiuni ale caror agenti patogeni se transmit prin contactul direct cu zona infectata, sau prin fluidele infectate ale corpului (sange, sperma, secretii vaginale), iar simptomele se localizeaza, in general, la nivelul zonei genitale. Trebuie mentionat faptul ca, in cazul in care te-ai hotarat sa ramai insarcinata, analizele preconceptionale sunt absolut necesare. Aceste infectii se transmit de la mama la fat, chiar daca au fost contactate inainte de sarcina si cu atat mai mult daca sunt contactate in timpul sarcinii.

    Cele mai multe dintre ele sunt greu de detectat fara un consult medical de specialitate, deoarece nu au o simptomatologie evidenta. Pentru a putea preintampina eventualele neplaceri cauzate de contactarea unor asemenea infectii, ar fi bine sa cunosti care sunt cele mai eficiente metode de prevenire si protectie. Orice modificare minora aparuta la nivelul secretiilor vaginale trebuie sa fie cunoscuta de catre medicul ginecolog.

    Asadar, este bine sa lasi jena la o parte si sa discuti deschis cu medicul despre toate problemele care te framanta. Ideal este ca si partenerul tau sa fie alaturi de tine si sa colaboreze pozitiv, facandu-si, impreuna cu tine, toate testele si analizele de sange necesare depistarii eventualelor boli cu transmitere sexuala. In cazul in care o femeie contacteaza in timpul sarcinii o boala cu transmitere sexuala, complicatiile suferite pot fi la fel cu acelea ale unei femei ce nu este insarcinata. Totodata, poate aparea si riscul rupturii premature a membranelor si implicit o nastere prematura.

    De aceea, trebuie sa cunosti cat mai multe lucruri despre complicatiile ce pot aparea odata cu contactarea unei astfel de afectiuni si sa fii constienta de pericolele la care te expui si la care il expui si pe bebe, in urma unui act sexual neprotejat. Caci, din pacate, bolile cu transmitere sexuala reprezinta doar rezulatul neglijentei si indiferentei noastre.

    Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala

    Infectia luetica (sifilisul) este o infectie bacteriana (produsa de bacteria Treponema pallidum), ce se transmite prin contact direct cu leziunile infectate sau cu fluidele biologice infectate (sange, secretii) si transplacentar, de la mama la fat (dupa luna a patra de sarcina). Probabilitatea de transmitere este foarte ridicata.

    Cu cat infectia este mai veche la mama, cu atat consecintele asupra copilului vor fi mai grave. Statisticile au demonstrat ca influenta infectiei luetice asupra produsului de conceptie determina avortul, nasterea prematura, moartea intrauterina a fatului (in 25 % dintre cazuri) si afectarea fetala (osoasa, hepatosplenica, oculara). Cu toate acestea, sunt situatii in care fetii nu sunt afectati (25%) si situatii in care acestia sunt doar seropozitivi.

    In sarcina, prima manifestare este aparitia sancrului (o leziune a pielii, cu forma regulata, rotunda sau ovala, dura si nedureroasa) in zona de inoculare a treponemei (cam in a 21 zi de la contactul infectant), insotit de adenopatie inghinala (marirea in volum si inflamarea ganglionilor limfatici). In lipsa tratamentului, aceste simptome persista intre 3-6 saptamani, iar sub tratament, 1-2 saptamani. Deoarece testarile de screening pot fi fals pozitive, medicii recomanda dublarea acestora de teste specifice treponemice. Odata descoperita infectia luetica, se impune urmarea unui tratament de electie, cu penicilina, sub stricta supraveghere a medicului.

    O alta infectie destul de raspandita si cu o transmisibilitate foarte ridicata, de natura bacteriana, este infectia gonococica. Pe cat este de periculoasa prin consecinte, pe atat este lipsita de simptome. Un numar mare de femei infectate sunt asimptomatice sau cu manifestari minime, fiind purtatoare pe termen lung. In general, femeia se prezinta la medic atunci cand secretia vaginala devine anormala si este insotita de dureri locale.

    La gravida, infectia gonococica poate determina nasterea prematura, infectia membranelor amniocoriale si chiar aparitia endometritei (inflamatie a mucoasei uterine) dupa nastere.
    Citeste mai mult in Revista Superbebe

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here