Primii dintisori

    Foto: Shutterstock

    Ca orice mama, alaturi de momentele de fericire traite langa bebelusul tau, te confrunti si cu unele mai putin placute, aparute in urma dezvoltarii fizice a micutului. Un astfel de moment il reprezinta si aparitia primilor dintisori, sursa de durere si neliniste pentru bebe.

    Cand apar?

    Primii dintisori apar, de obicei, in jurul varstei de sase luni, insa nu este o regula. Pot aparea si mai repede, pe la trei, patru luni, sau mult mai tarziu, in jurul varstei de un an. Nu trebuie sa te impacientezi daca micutul, inainte de a-i creste dintii, va invata sa mearga. In revansa, aparitia dintilor urmeaza o ordine precisa: cei doi incisivi centrali de jos apar primii. La cateva saptamani dupa, urmeaza incisivii centrali de sus. Apoi, vine randul incisivilor laterali de sus si de jos. Molarii si caninii apar mai tarziu, intre un an si doi ani si jumatate. Si, in sfarsit, micutul iti va putea surade dragut, cu cei douazeci de dinti sori de lapte.

    Semne care insotesc aparitia dintilor

    Durerea resimtita de bebe in momentul aparitiei dintilor este cauzata de faptul ca acestia, pentru a putea iesi la suprafata, trebuie sa sparga gingia. Acest fenomen este insotit de semne caracteristice: febra, iritabilitate, repetate reprize de plans, inflamarea gingiilor si chiar lipsa apetitului. Este bine sa ceri sfatul medicului, pentru a te sfatui ce mijloace sa folosesti pentru a calma durerea.

    Cum ii cureti!

    Pentru ca micutul tau sa aiba dinti frumosi si sanatosi, trebuie sa ai grija de ei, chiar din momentul aparitiei. Pentru a curata dintii bebelusului, ai nevoie de o compresa de bumbac, imbibata in apa, cu ajutorul careia vei elimina resturile alimentare. Acest gest ii va permite copilului sa isi formeze obiceiuri de igiena dentara, chiar inainte de a-i cumpara prima periuta de dinti.


    SFAT SUPERBEBE

    Pentru ca bebe sa treaca mai usor peste durerile din momentul aparitiei dintilor, este indicat sa ii dai ceva sa muste (o jucarioara sau un inel special pentru dinti).

    Daca esti atenta, vei observa la cel mic tendinta de a-si roade degetelul sau chiar pumnul.

    De asemenea, poti folosi, la sfatul medicului, un gel cu efecte anlgezice, iar pentru febra, doza recomandata de paracetamol. Chair simplul tau gest, de a masa gingia micutului cu degetul, bineinteles foarte curat, poate inlatura durerea.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here