Primele vaccinari si controale medicale ale bebelusului

    Foto: GULIVER

    Principala grija a oricarui parinte este aceea de a avea un copil sanatos. Chiar din timpul sarcinii, va trebui sa te familiarizezi cu tot ce inseamna controale medicale, grila de vaccinari sau alte metode de imunizare impotriva multor afectiuni nedorite. 

    La nastere, bebelusii au imunitate la anumite infectii datorita anticorpilor care au trecut prin placenta de la mama la fat. Dupa nastere, sugarul beneficiaza in continuare de anticorpi suplimentari din laptele matern. Dar, in ambele cazuri, imunitatea este doar temporara. De aceea, actiunea vaccinurilor obligatorii este benefica si ajuta organismul micutului sa se apere impotriva bacteriilor sau virusilor care pot provoca o serie de boli nedorite, in sensul stimularii organismului de a produce anticorpi. Odata activati, acesti anticorpi raman in corp si sunt activi atunci cand apare pericolul unei boli reale.

    Principalele vaccinuri

    In primele 7 zile de viata, in maternitate, nou-nascutului i se vor face doua vaccinuri, si anume: BCG, care este impotriva tuberculozei, si un alt vaccin impotriva hepatitei B. La doua luni de la nastere, copilul trebuie sa mai faca alte 3 vaccinuri diferite: DTP (antidifterie, antitetanos, antipertusis), antihepatita B si VPOT.

    Difteria este o boala cauzata de un bacil numit Corynebacterium diphtheriae, putand fi deosebit de severa. Localizarea este de obicei faringiana, amigdaliana, dar poate fi si nazala sau chiar cutanata. Acest bacil produce o toxina (toxina difterica) extrem de agresiva, care, printre altele, poate afecta muschiul inimii (producand miocardita, care poate fi fatala).

    Tetanosul este dat de bacilul tetanic, care se gaseste de obicei in pamant. Boala este deosebit de severa, toxina tetanica avand afinitate pentru sistemul nervos, caruia ii perturba functia, ducand la paralizii, inclusiv a muschilor respiratori. Bordetella pertussis este un

    cocobacil care produce tuse convulsiva (cunoscuta si ca „tuse magareasca“), manifestata prin accese de tuse caracteristice si cu risc mare de complicatii. VPOT este un vaccin oral impotriva poliomielitei. Virusul poliomielitei are afinitate pentru sistemul nervos. Tabloul clinic poate varia de la manifestari nespecifice respiratorii sau digestive, pana la imbolnaviri severe, encefalite sau menigoencefalite cu paralizii si tulburari respiratorii.

    La 4 luni, bebelusului trebuie sa i se faca doua vaccinuri, si anume DTP si VPOT. La 6 luni, copilul trebuie sa faca trei vaccinuri, si anume: DTP, antihepatita B si VPOT. Intre 9 si 11 luni, copilul trebuie sa faca vaccinul antirujeolic.

    La 12 luni, copilul trebuie sa faca doua vaccinuri, si anume DTP si VPOT.

    Trebuie retinut ca vaccinarile descrise mai sus sunt obligatorii si sunt suportate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. Cu toate acestea, exista si cateva vaccinuri importate din strainatate, pentru care orice parinte poate opta atunci cand vine vorba de sanatatea copilului, contra cost, bineinteles.

    La 2 luni, copilului i se poate administra un produs frecvent folosit in ultima vreme si foarte bine tolerat, care contine 6 componente, toate intr-un singur vaccin. Pe langa componentele obligatorii (diftero-tetano-pertusis), contine si Hemophilus influenzae, antihepatita B, antipoliomielita. Hemophilus influenzae este o o bacterie care determina in special infectii de cai respiratorii: faringite, epiglotite, pneumonii. In acest tip de vaccin, componenta pertusis are o alta structura (acelulara), care s-a descoperit ca inlatura riscul de afectare neurologica.

    Componenta antipoliomielitei este un virus inactivat (si nu doar atenuat ca in preparatul care se administreaza oral), iar astfel se exclude riscul imbolnavirii cu virus polio vaccinal. Acest vaccin se administreaza la 2 luni si la 6 luni de la nasterea copilului. Din luna decembrie 2007, este aprobat si in tara noastra >>> vaccinul impotriva rotavirusului, un virus care determina o gastroenterocolita severa ce evolueaza cu febra mare, varsaturi si scaune diareice, afectare care necesita de cele mai multe ori spitalizare pentru rehidratare. Acest vaccin se administreaza oral in doua etape: primovaccinare pana in 6 saptamani de viata, de obicei odata cu vaccinul de la 2 luni, si un rapel (a doua vaccinare) dupa prima luna, dar nu mai tarziu de doua luni de la prima vaccinare. La 4 luni si la 1 an de la nastere, copilului i se poate administra un vaccin cu 5 componente: diftero-tetano-pertusis + antipoliomielita inactivat + antihemophilus.

    Ingrijirea dupa vaccinuri

    Trebuie stiut ca toate vaccinurile pot determina unele reactii neplacute imediat dupa imunizare, cum ar fi febra, inrosirea sau inflamarea locului unde s-a facut injectia, o usoara stare de agitatie, inapetenta (lipsa poftei de mancare) sau modificarea scaunelor (moi). Mai mult, unii bebelusi pot manifesta o reactie alergica imediat dupa imunizare, sub forma unei eruptii sau urticarii care se poate extinde pe o mare suprafata a pielii sau pe tot corpul. Foarte rar se poate intampla ca reactiile adverse sa se manifeste foarte sever la cateva minute dupa imunizare si sa poata fi traduse prin simptomele socului anafilactic. In astfel de cazuri, repetam, foarte rare, este necesara, de urgenta, interventia medicului pediatru.

    Trebuie sa stii ca principala modalitate de prevenire a reactiilor adverse precum iritabilitatea sau febra asociate vaccinurilor este administrarea unui supozitor cu paracetamol imediat dupa vaccinare, lucru ce se poate repetat la interval de 4 ore, la recomandarea medicului. Nu uita ca, daca micutul tau va continua sa planga fara oprire si sa faca febra mai mare de 39 de grade Celsius, atunci poate fi vorba de o reactie adversa severa, ce va cere consultul medical de urgenta.

    De asemenea, in locul unde i s-a facut injectia, micutului ii poate aparea un nodul sau o mica umflatura care poate persista uneori mai multe saptamani.

    In aceasta zona, va trebui sa-i aplici de-a lungul intregii zile comprese reci. i, ca sa nu te sperii foarte tare, trebuie sa constientizezi ca si tu ai trecut prin aceste experiente, la fel ca oricare alt bebelus. Toate aceste simptome neplacute, dispar, de obicei, in maximum 24 de ore, iar a doua zi, micutul tau va fi din nou gata de joaca si de nazbatii. Oricum, tu esti cea care il va ajuta sa treaca peste aceste momente neplacute si infricosatoare pentru el. Vorbeste-i de fiecare data cand mergeti la medic si explica-i ca stii ca il doare si ca este bine sa planga, insa, in acelasi timp, roaga-l sa-ti dea dovada de curaj. Acest lucru cu atat mai mult cu cat vor mai exista intalniri cu medicul, chiar si pentru controalele de rutina si consultarile obisnuite. Cel putin in primul an de viata, cel mic va fi supravegheat indeaproape de medicul pediatru, care va urmari cresterea in greutate si in lungime a perimetrelor cranian si toracic, dezvoltarea neurologica, reactivitatea copilului, comunicarea acestuia cu mama si cu restul familiei.


    SFAT SUPERBEBE

    Controalele medicale periodice se stabilesc de comun acord cu familia, respectiv cu mama copilului. Numarul controalelor depinde foarte mult de starea copilului si de cat de bine se adapteaza el la viata extrauterina, de cat de mult e pregatita mama sa se adapteze si ea la cerintele copilului. Nu exista o regula a frecventei vizitelor, nici in prima luna de la nastere, nici in urmatoarele. Singurele intalniri programate cu medicul apar in cazul vaccinarilor sau in cazul in care micutul prezinta semne ca este bolnavior.


    ATENTIE

    Medicul pediatru poate decide amanarea efectuarii unui vaccin daca bebelusul este racit, i se administreaza antibiotice sau exista o predispozitie la alergii (un membru al familiei a avut reactii adverse la vaccin).

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here