Placenta Praevia, situatie delicata in sarcina

Photo by MART PRODUCTION from Pexels

Placenta este organul prin intermediul caruia se produc schimburile nutritionale si metabolice dintre mama si fat. Este o structura foarte complexa, care se formeaza pe peretele intern al uterului, pozitionarea ei putand pune probleme in sarcina.

O situatie care necesita atentie in timpul sarcinii este placenta praevia. Aceasta este reprezentata de placenta inserata in apropierea orificiului intern al colului uterin.

In raport cu acesta, exista mai multe tipuri de placenta praevia: centrala – cand placenta acopera in totalitate orificiul cervical intern, partiala – cand acopera partial orificiul cervical intern, marginala – cand marginea placentei vine in raport cu marginea orificiului si laterala – cand placenta este inserata la mai putin de 8 cm de orificiul cervical intern.

Aceasta insertie joasa a placentei este favorizata de: multiparitate, varsta gravidei peste 35 de ani, operatie cezariana in antecedente sau antecedente de placenta praevia.

Complicatia care apare este reprezentata de sangerare, care survine mai frecvent la sfarsitul trimestrului 2 de sarcina. Sangerarea poate fi redusa cantitativ sau poate fi abundenta si de culoare rosie.

Diagnosticul se pune cu acuratete crescuta prin examinare ecografica. De regula, diagnosticul de placenta praevia se stabileste in jurul saptamanii 28 de sarcina, insa implantarea joasa a placentei poate fi constatata mai devreme.

Nasterea se va produce in aceasta situatie prin operatie cezariana. Nasterea pe cale vaginala este posibila doar daca placenta este marginala sau laterala si sangerarea este minima.

Prezenta placentei praevia incadreaza sarcina in categoria celor cu risc obstetrical crescut din pricina complicatiilor ce pot aparea din cauza sangerarii, care in multe cazuri nu poate fi stapanita si impune efectuarea operatiei cezariene in interes matern, indiferent de varsta sarcinii.

Este foarte important ca gravida sa se prezinte la medicul obstetrician la o varsta a sarcinii cat mai mica, sa mearga cu rigurozitate la toate consultatiile periodice de pe parcursul sarcinii pentru ca astfel de situatii sa se poata diagnostica in timp util si pentru a se putea lua cele mai bune decizii atat pentru mama, cat si pentru fat. Trebuie sa te informezi in cazul in care simti ceva anormal in timpul sarcinii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here