Orientare in timp si spatiu

    Foto: Shutterstock

    Incalzirea vremii ofera posibilitatea de a petrece cu copilul tau mai mult timp in mijlocul naturii. Iata un bun prilej de a profita si a-l ajuta pe copil sa se familiarizeze cu lucrurile ce il inconjoara, dar si cu dimensiunea timpului si a spatiului.

    Mare-mic, zi-noapte, saptamana aceasta – saptamana trecuta, aproape – departe, diseara – ieri, frig – cald, moale – tare,….de cate ori nu te-ai chinuit sa ii explici copilului tau acesti termeni pe care, de cele mai multe ori ii incurca cu zambetul pe buze si nepasator. Pentru tine probabil ca lucrurile par de-a dreptul dramatice pentru ca esti ingrijorata ca prichindelul tau nu va reusi sa stapaneasca toti acesti termeni.

    Poti profita de natura, de vremea frumoasa si de tot ce poti descoperi impreuna cu copilul tau plimbandu-va impreuna cprin parcuri, gradini, in padure, pe o plaja, sau imtr-o drumetie la munte sau macar pe un deal.

    Cat mai mult in mijlocul naturii

    Pedagogii insista pe faptul ca un copil trebuie sa isi petreaca cat mai mult timp in mijlocul naturii pentru a putea descoperi mai bine mediul care il inconjoara. Practic, se spune ca ar fi bine ca prichindelul tau sa stea in mijlocul naturii zi lumina. Chiar daca copilul tau merge la gradinita si are parte de tot felul de activitati educative pe care numai un pedagog profesionist le poate desfasura, rolul tau ca parinte este la fel de important. In sensul ca toate lucrurile noi si interesante pe care le afla copilul la gradinita trebuie sedimentate, exploatate, inventariate pentru a se intipari corect in memoria copilului.

    Vei observa ca exercitiul descoperirii ii va face placere copilului cu atat mai mult cu cat ii vei oferi chiar sansa de a fi un mic pedagog pentru tine. Asigurandu-i interactivitatea, provocandu-l pe el sa iti explice si sa descopere, sansele care acumularile sa fie mai importante sunt cu atat mai mari, mai ales daca pastrezi permanent legatura cu profesorii copilului, esti la curent cu lucrurile pe care acesta le invata la gradinita si cu progresele sale.

    Povestea naturii

    Ce poate fi mai simplu si mai frumos, decat sa iesi la plimbare cu copilul tau si sa il provoci sa descrie tot ce vede in jurul lui. Dupa ce ati povestit despre pietre, frunze, flori, copaci, pasarele, stanci, ape si furnici, pasul urmator poate fi acela de a cosntrui cate o poveste pe aceasta tema. Si mai interesant ar fi sa alegeti impreuna din natura obiecte cu care sa realizati diferite lucruri, jucarii, colaje, sau, poate ca puteti face mici opere de arta chiar in mijlocul naturii.

    Ce ar fi sa construiti impreuna o mini casuta cu ajutorul pietricelelor sau cu betisoare de lemn. Sa faceti patuturi din frunze si poate chiar o mica piscina, bazandu-va pe o gropita in care sa pui putina apa. O casa de pitici altfel, dar care ii va da copilului tau posibilitatea sa-si faca o idee despre ce inseamna de fapt sa contruiesti cu adevarat. Micutul poate avea oportunitatea de a picta pietricelele sau ramurelele sau de a-si decora casa in acest fel cu mini picturi pe frunze.

    Mai multa inventivitate

    Cum casa are nevoie de si o gradina, il poti duce pe copilul tau la gradina botanica sau ii poti arata pur si simplu cum arata o gradina de zarzavat si el va descoperi acolo cum apare de fapt hrana si de unde este aceasta adusa si apoi prelucrata. Este un bun prilej de a se familiariza si cu notiunea de timp si vreme.

    Va invata ca trebuie sa treaca multe zile pentru ca o floare sau un copac sa creasca, va descoperi ca exista copaci ale caror frunze se usuca si cad toamna dar apoi infrunzesc primavara iar unii infloresc si mai apoi fac diferite fructe dintre care unele foarte gustoase. Fructe cu care micutul tau poate ca nu s.-a familiarizat sa le vada decat in magazine fara a avea vreo idee cum au ajuns astfel.

    Vremea este o alta sursa de experiente si multe, multe informatii. Doar intr-o saptamana, poti avea sansa de a experimenta o multitudine de conditii meteorologice. Copilul afla ca dimineata si seara este mai racoare iar ziua mai cald si astfel capata primele notiuni despre temperatura. In acelasi timp, poate asocia aceste notiuni cu ziua si noaptea, sau cu trecerea orelor si nchiar a minutelor.

    Sfat: Vorbeste cu copilul tau permanent si provoaca-l sa descrie tot ce observa. Determina-l sa puna intrebari si, chiar daca esti obosita si nu mai ai niciun chef sa cauti explicatii pentru orice lucru, adesea de mai multe ori pentru aceeasi intrebare, straduieste-te sa ii oferi puiului tau un raspuns care sa il multumeasca.

    Info complementara: Invata copilul sa asculte sunetele naturii. Vantul, norii, susurul unui rau, toate acestea sunt noi pentru el si reprezinta punctul de plecare pentru alte, si alte experiente.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here