Ofera-i sansa de a fi sportiv de elita!

    Foto: GULIVER

    Ce poate fi mai placut pentru copilul tau, dintre toate activitatile educative pe care i le propui, decat sa faca sport, mai ales daca acesta se desfasoara in aer liber, iar micutul are astfel ocazia sa alerge vesel si plin de energie.

    Dezvoltarea fizica are doua aspecte foarte importante. Ajuta copiii sa dobandeasca incredere in ceea ce pot face si ii face sa aiba o abordare pozitiva, fiind sanatosi si activi. Mai mult, se stie faptul ca dezvoltarea fizica este strans legata de dezvoltarea neuronala a creierului si influenteaza formarea legaturilor sinaptice. De aceea, experienta sportiva contribuie la o dezvoltare completa, armonioasa. Dar cum sa faci ca sportul sa faca parte din viata copilului intr-un mod organizat si in acelasi timp sigur pentru copilul tau? Poti apela la centrele sportive pentru copii, iar astfel de locuri unde prichindeii pot face sport pot fi gasite din ce in ce mai des chiar in cadrul gradinitelor. Copiii au ocazia sa faca ore in cadrul carora se asigura planificarea unor activitati care sa le ofere provocari fizice conform grupelor de varsta aferente. In momentul in care iti vei duce micutul pentru a il inscrie la un club de sport va trebui ca, pe langa aprobarea lui, sa urmaresti ca mai multe elemente sa fie respectate de cei care se ocupa de organizare. Astfel, trebuie sa existe spatiu suficient, atat in sala de clasa, cat si afara, pe terenul de joaca sau gradina interioara, pentru a pregati si organiza activitatile propuse. Activitatile trebuie sa isi propuna experimentare, competitivitate, provocare pana la atingerea scopului propus. De asemenea, centrul de sport ales trebuie sa dispuna de resurse variate care sa exerseze abilitati specifice si sa se bazeze pe creativitate la nivelul unui limbaj al miscarilor. Instructorii care il vor introduce pe copilul tau in minunata lume a sportului vor trebui sa te convinga mai intai pe tine ca stapanesc metode didactice suficient de eficiente pentru a il face pe copil sa inteleaga rolul atat de important pe care miscarea, mancarea sanatoasa, dormitul si igiena le au in promovarea unui fizic si psihic sanatos. Dupa ce te vei asigura ca toate aceste elemente sunt asigurate, va trebui sa treci la etapa urmatoare, si anume alegerea sportului potrivit pentru copil. La inceput, nu va fi foarte concludent ce preferinte are micutul. Dar poti lua in calcul anumite elemente specifice fiecarui sport pentru a-i indruma copilului pasii, dupa ce va incepe sa inteleaga de fapt care este semnificatia sportului si il va percepe ca pe un element de baza al dezvoltarii sale armonioase.

    De exemplu. La orele de tenis se iau in calcul o serie de factori esentiali: coordonare, atentie distributiva, spirit competitiv, indemanare. Copiii lucreaza pe grupe de varsta si performanta, invatand exercitii pregatitoare specifice jocului de tenis, adica scoala alergarii, scoala aruncarii. De aceea, cel mai indicat este ca centrul sportiv sa dispuna de un teren propriu de tenis.

    Inotul este sportul ideal pentru copii, fie ca sunt la gradinita sau la scoala. Inotul ajuta la o dezvoltare armonioasa a corpului: da un impuls cresterii in inaltime, tonifica musculatura, mareste mobilitatea coloanei, arde multe calorii, conferind suplete. De asemenea, este intarita imunitatea organismului, studiile de specialitate demonstrand ca acei copii care practica inotul racesc mai rar. Pe langa beneficiile pe care le aduce dezvoltarii fizice a copiilor, inotul ii ajuta pe micuti si pe plan psihologic, cultivandu-le curajul, vointa si facandu-i mai increzatori in fortele lor.

    Cele mai recente tehnici educative promoveaza metoda ca, in cadrul cursurilor de inot, copiii sa fie lasati sa invete in propriul ritm, fara a fi fortati sa se arunce in apa daca le este teama. Instructorii le acorda perioada de acomodare de care au nevoie. Copiii sunt lasati cu colacul in apa atata timp cat au ei nevoie pentru a experimenta si pentru a dobandi incredere in propriile forte. Cu timpul, ei capata certitudinea ca nu li se poate intampla nimic rau si renunta de buna voie la colac. In cadrul activitatii de inot, se propun treptat exercitii de respiratie, pozitia corecta a trunchiului in apa, tehnica miscarilor de brate si de picioare si coordonarea lor pana la invatarea tipurilor de natatie Brass si Crawl. De cele mai multe ori, inotul este o activitate conditionata de anotimp si de vreme asa ca este o activitate pe care, cel mai probabil, copilul tau o va practica in perioada cand este cald.

    Iti poti duce copilul si la cursuri de dans sportiv, ajutandu-l astfel sa-si cultive talentul si pasiunea pentru aceasta disciplina antrenanta. Dansul sportiv antreneaza muschii, atentia, indemanarea, forta, timpul de concentrare, implicand de asemenea exercitii pentru dezvoltarea echilibrului.


    SFAT SUPERBEBE

    Copiii se pregatesc pentru marirea timpului de concentrare, coordonare, atentie, forta. Exercitiile sunt vioaie, se adreseaza copiilor activi, plini de energie, care trebuie sa fie tot timpul implicati in activitati fizice solicitante pentru a nu se plictisi. Profesorul trebuie sa le ofere o varietate suficient de mare de exercitii, astfel incat copiii sa nu-si piarda interesul fata de cele ce se petrec la ora.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here