O zi de veselie

    foto: GULIVER

    Iti doresti sa fii cea mai buna mama din lume si sa ii oferi copilului tau tot ce e mai bun si tot timpul din lume. De multe ori, aceasta intentie te face sa uiti de lucrurile simple si placute care se pot intampla intre voi.

    Parintii au de multe ori tendinta de a exagera cu jocuri, jucarii si tot felul activitati in care vor sa isi implice copilul, uitand ca de fapt cel mai important este sa stea alaturi de acesta si ca cel mai mult conteaza calitatea timpului oferit. Poate si tu ti-ai pus problema ce sa faci toata ziua cu copilul tau pentru a-i stimula dezvoltarea si imaginatia si cauti cu infrigurare prin tot felul de carti si rafturi cu jucarii. Ei bine, lucrurile sunt atat de simple! Puteti avea o zi desavarsita, doar voi doi, cu atat de putine instrumente… Copiii au atat de multe de invatat si tocmai acesta este motivul pentru care poti face ca acest lucru sa se produca intr-o maniera cat mai distractiva. Te poti bucura de aceste momente prin care il poti ajuta pe copilul tau sa isi imbogateasca cunostintele.

    Joaca, modul ideal de predare

    Inca de la nastere, cele cinci simturi ale copilului functioneaza din plin. Pe masura ce creste, el va deveni din ce in ce mai curios, iar aceasta curiozitate nu este niciodata satisfacuta in totalitate. Asadar, va face singur tot posibilul de a cunoaste si prin propriile observatii si experiente va invata despre lumea care il inconjoara. Acest mod de a invata este de fapt jocul.
     
    De la inceput trebuie sa stii ca, prin experientele jocului, copilul este ajutat sa se dezvolte fizic si mental. In astfel de conditii, nu poate fi nimic mai placut decat sa iti rezervi cate o zi pe care sa o dedici unor activitati atat de placute si educative care sa il ajute pe copilul tau sa se cunoasca mai bine, sa cunoasca mediul inconjurator, si de ce nu, sa va cunoasteti mai bine unul pe celalalt.
     
    Dimineata este cel mai placut moment al zilei. Fa-l special prin cantec. Cateva versuri simple si o melodie oarecare, poate un slagar la moda, usor de fredonat, pot face un inceput de zi sa devina special, mai ales daca antrenezi intreaga familie intr-un astfel de joc. Daca copilul te va auzi cantand, va incepe sa inteleaga ca si cantatul poate fi o forma de a-si folosi vocea si, in timp, va reusi sa invete cuvintele pe care i le fredonezi, prin repetitie. Poti folosi la inceput traditionalul cantec de la multi ani, dar cu un brevet, usor diferit: „Buna dimineata, puiul meu, buna dimineata, puiul meu. Buna dimineata, draga bebelusule, buna dimineata, puiul meu!“. Cantecul trebuie cantat de toti membrii familiei, cu tot cu tati, bunici, si mai ales nu uita sa canti impreuna cu copilul.

    Si la micul dejun poti adapta un cantecel, pentru a ii dezvolta abilitatile legate de manuirea tacamurilor de exemplu sau a veselei, dezvoltand capacitatile lui de a isi sincroniza miscarile. Arata-i de pilda micutului cum sa se poate pune o bucatica din mancarea pe care i-o dai intr-o sticla de plastic. Incurajeaza-l sa o scoata si apoi bag-o la loc. Ademeneste-l pe copil sa ia sticla si sa incerce singur sa scoata bucata din sticla. Daca este prea greu sa faca acst lucru, poti folosi un pahar de plastic. Lasa-l sa manance bucata respectiva, daca doreste acest lucru, si apoi pune o alta bucata si repeta jocul.

    Dezvolta-i simturile!

    Micutul tau va petrece foarte mult timp in scaunul sau la masa. Petreceti si bucurati-va de aceste momente impreuna, jucandu-va cu degetele de la maini. Incepi prin a bate cu degetele in masa si incurajeaza-l pe copil sa faca la fel. Poti face acest lucru intr-un ritm anume, la inceput mai rar, apoi din ce in ce mai alert. Fii creativa si vei vedea ca si copilul se va prinde in joc.
    Dupa ce ati terminat cu masa si v-ati odihnit putin puteti sa treceti la un alt joc mai energic. Organizeaza o mica cursa de obstacole. Cum sa faci asta? Ei bine, pune niste paturi pe jos si peste ele mai multe perne si prosoape. Bebelusul tau va fi atras imediat de provocare si va face tot posibilul sa treaca peste obstacolele puse de tine in calea lui. Si mai mare va fi distractia daca va vedea ca de data aceasta il imiti si te vei lua dupa el in cursa. Mai ales daca ii vei spune „Hai, fugi, ca te prind, acum te prind! Nu uita sa il pupi cand in sfarsit, „reusesti“ sa il prinzi! Copiii adora sa imite gesturile pe care le fac cei din jurul lor. S-ar putea ca mai tarziu sa observi ca incearca sa isi „convinga“ ursuletul preferat sa faca exact acelasi lucru pe care l-ai facut tu cu el. De aceea, poti sa te joci cu copilul folosind si o oglinda in care el sa se uite sa se cunoasca si sa vada mimica fetei sale.
    La pranz poti continua cu cantatul. De altfel, copiii iubesc muzica si dansul este una dintre preocuparile lor preferate. La inceput, evident, coregrafia nu este foarte clara si se rezuma doar la un mod dezordonat de miscare.

    Spre seara, dupa ce v-ati consumat toata energia, puteti face ceva mai „profesionist“.

    Asezati-va pe o patura in mijlocul camerei si denumeste-i cu voce tare si cat mai clar obiectele care il inconjoara. Apoi il poti lasa sa le si studieze de aproape. Si, cum ziua a fost plina de buna dispozitie, e timpul sa mergeti la culcare.

    Evident, va trebui sa ii spui o poveste si nu ar strica ca, in aceeasi maniera in care ai inceput ziua, sa o si sfarsiti, adica cu un cantec de leagan.


    SFAT SUPERBEBE

    Foloseste toate obiectele aparent neinteresante pe care le ai in casa. Orice cutie sau servetel sau o farfurie de plastic se pot dovedi utile in momentul in care te joci cu copilul. Astfel de lucruri ii capteaza atentia, el le va studia, le va pipai, le poate lovi usior pentru a afla ce sunete scot sau, cel mai probabil, le va si „gusta“ putin.

    Chiar inainte de a merge, copilul poate sa experimenteze miracolul muzicii. In magazine exista tot felul de mici instrumente muzicale de jucarie cu ajutorul carora il poti provoca pe copilul tau sa devina un mare muzician.


    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here