Maternitatea din Oradea a fost inclusa in reteaua maternitatilor „Spital Prieten al Copilului” ca urmare a donatiilor Pampers: 25000 euro catre UNICEF si mobilier necesar sistemului „rooming-in”, in cadrul campaniei 1 pachet = 1 vaccin de anul trecut
In 2008, Romania s-a alaturat proiectului global „1 pachet = 1 vaccin” Pampers UNICEF, menit sa elimine pana in anul 2012 tetanosul neonatal. Pentru fiecare pachet de scutece sau servetele umede vandute, Pampers a donat catre UNICEF suma necesara achizitionarii unui vaccin, pentru a ajuta astfel mamele si copiii aflati la nevoie. In plus, Pampers si UNICEF au hotarat sa sustina impreuna o cauza importanta in Romania si anume imbunatatirea calitatii vietii si ingrijirii copiilor, prin implicarea in programe de ingrijire si educationale dedicate proaspetelor mame, in maternitatile din tara.
Cea mai recenta realizare Pampers UNICEF este includerea maternitatii din Oradea in reteaua maternitatilor „Spital prieten al copilului”. Acum maternitatea se bucura de saloanele de „rooming-in”. Acestea au fost create cu ajutorul sumei donate de Pampers catre UNICEF anul trecut, precum si cu ajutorul noilor patuturi neonatale, masutelor de schimbat precum si scaunelor speciale pentru alaptare, donate de catre Pampers in aceasta luna, pentru asigurarea conditiilor adecvate pentru „rooming-in” in cat mai multe saloane din Oradea.
„Pampers si UNICEF doresc sa demonstreze ca, luptand impreuna pentru aceleasi cauze, umar langa umar, pot cu adevarat schimba mersul lucrurilor. Aprecierile primite din partea medicilor din spitalele cu care s-a lucrat, precum si multumirile primite din partea mamicilor, ce au beneficiat de noile conditii oferite de Pampers si UNICEF, sunt cele care ne-au oferit incredere si determinare pentru a continua sa ne implicam atat in actiuni ce vizeaza binele copiilor din Romania dar si sa continuam campania „1 pachet = 1 vaccin” de eliminare a tetanosului la nivel global” declara Bogdana Rusescu PR Procter&Gamble.
Anul trecut eforturile celor doi parteneri, Pampers si UNICEF au fost rasplatite. Astfel in campania „1 pachet = 1 vaccin” Pampers UNICEF, unde efortul fiecarui parinte din Romania a contat, rezultatele au fost impresionante, donandu-se 2.166.119 de vaccinuri catre UNICEF.
In 2010 Pampers si UNICEF doresc sa-si continue eforturile comune, atat in campania a “1 pachet = 1 vaccin” Pampers UNICEF, ce va reincepe la 1 aprilie, cat si prin continuarea sustinerii maternitatilor din Romania prin sustinerea sistemului rooming-in, cu scopul de a oferi atat copiilor cat si proaspetelor mamici conditii cat mai bune inca din primele clipe petrecute impreuna.
Proiectul “Spital Prieten al Copilului” si sistemul “rooming-in” incepand cu anul 2001 Pampers si-a concentrat efortul catre imbunatatirea calitatii vietii copiilor din Romania, implicand-se in programe de ingrijire a copiilor nou nascuti si programe educationale dedicate proaspetelor mame in maternitati.
Programul are acoperire de peste 90% la nivel national. In paralel, Pampers a sprijinit eforturile din cadrul Ministerului Sanatatii, promovand noi programe, recomandate de UNICEF si de catre specialistii din Ministerul Sanatatii, programe care imbunatatesc calitatea vietii pentru copii si mame in Romania. in acest sens, mentionam sistemul "rooming-in", datorita avantajelor sale, printre care cel mai important este faptul ca incurajeaza alaptarea.
Pampers a donat paturi neonatale, mese pentru schimbatul scutecelor si scaune speciale pentru mamele care alapteaza, in 40 de maternitati din Romania. in acest fel, peste 45% din copiii nascuti in fiecare an pot beneficia de acest sistem. Lansata de catre UNICEF si OMS, si sprijinita ulterior de Pampers, Initiativa “Spital Prieten al Copilului” reprezinta un efort de a transforma toate maternitatile in centre de sprijinire si promovare a alaptarii.
Desemnarea unei maternitati ca Spital Prieten al Copilului presupune indeplinirea unui set de 10 conditii (Cei Zece Pasi pentru o Alaptare de Succes) care reprezinta standarde internationale de ingrijire pentru mama si nou nascut; ele nu presupun conditii hoteliere speciale sau cheltuieli majore, sunt doar reguli de ingrijire.
Cercetarile arata ca alaptarea aduce beneficii atat mamelor cat si copiilor. in acelasi timp reprezinta o importanta sursa de economii pentru sistemul de sanatate si pentru angajatori. Studiile au demonstrat ca un copil alaptat are riscuri mai scazute de a face o infectie acuta, sindrom de moarte subita sau boli cronice cum ar fi astmul, diabet sau obezitate. Studiile mai arata si ca femeile care alapteaza au riscuri mai reduse de diabet, cancer (ovarian sau de san) sau depresie neonatala. Desi dureaza cateva zile, ceea ce se intampla in maternitate are un rol esential in consolidarea alaptarii si sprijinirea mamei sa continue alaptarea si dupa ce iese din spital.