Nu subevalua primele informatii!

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    „Ce a fost mai greu a trecut! Ai nascut, iar acum tii in brate o minune de copil, frumos, nevoie mare, si, speri tu, sanatos tun. Ei bine, pentru ca a venit vorba de acest lucru, nu uita ca este esential sa afli, inca din primele ore de viata ale micutului, daca toate lucrurile sunt in ordine.“

    Primele teste

    In mod normal, nici nu apare bine pe lume, ca bebelusul tau va fi deja preluat de un neonatolog imediat dupa ce nasti, iar acesta are sarcina de a il verifica in amanunt pe micut, pentru a se asigura ca este sanatos. Dupa ce ii va face un control amanuntit, neonatologul il va duce pe bebelus in patutul lui. Asta nu inseamna ca investigatiile au luat sfarsit. Dupa cercetarile facute de neonatolog, in primele zile de viata, bebelusului ii vor fi rapiti cativa stropi de sange, dintr-o vena a labei piciorului, pentru a se verifica daca nu are anumite anomalii enzimatice (fenilketonuria sau hipotiroidismul). Aceste boli sunt extrem de rare, dar corecta si rapida lor diagnosticare este vitala pentru reusita tratamentului. De cele mai multe ori, rezultatul acestor teste iti este trimis acasa, deoarece urmeaza sa te externezi curand.

    Icterul fiziologic

    Unii bebelusi se nasc cu un nivel scazut de vitamina K, care este esentiala in coagularea sangelui, si pot face, daca sunt neglijati, boala hemoragica a nou-nascutului. De aceea, in aproape toate maternitatile, bebelusii sunt injectati cu vitamina K sau o primesc oral, de mai multe ori pe parcursul a doua saptamani. Pe de alta parte, determinat de cresterea bilirubinei din sange, icterul fiziologic apare la unul din cinci nou-nascuti. In functie de nivelul bilirubinei, in urmatoarele 24 de ore, medicul va decide daca micutul are nevoie de fototerapie. Daca coloratia galbena a pielii si zona de sub pleoape se mentine si dupa doua saptamani, va fi supus unor analize suplimentare de sange.

    Nu uita ca poti cere ca testele bebelusului sa fie facute in prezenta ta. In plus, cere personalului medical sa-ti ofere toate datele despre copilul tau.

    „Perioada de nou-nascut este acea etapa din viata ce corespunde primei luni dupa nastere, fiind considerata una de adaptare a copilului la viata extrauterina. Aceasta perioada se imparte in perioada neonatala precoce, care dureaza sapte zile de la nastere, si perioda neonatala tardiva, care dureaza urmatoarele trei saptamani.“

    Greutate si lungime

    Perioada de nou-nascut este acea etapa din viata ce corespunde primei luni dupa nastere, fiind considerata una de adaptare a copilului la viata extrauterina. Aceasta perioada se imparte in perioada neonatala precoce, care dureaza sapte zile de la nastere, si perioda neonatala tardiva, care dureaza urmatoarele trei saptamani. Nou-nascutul la termen prezinta la nastere urmatoarele date antropometrice: greutate intre 3.000-3.500 grame; lungime: in jur de 50-52 cm; perimetrul cranian: 34-35 cm; perimetrul toracic: 31-32 cm; circumferinta umerilor: 34-35 cm. Fetitele au, la nastere, o greutate mai mica decat baietii. Capul nou-nascutului este relativ mare si reprezinta un sfert din lungimea totala a corpului, neurocraniul fiind mult mai dezvoltat decat viscerocraniul. Gatul este scurt, iar toracele are forma de trunchi de con, asezat cu baza in jos.

    Ingrijirea pielii

    Pielea nou-nascutului impune ingrijiri speciale, iar medicul copilului trebuie sa te informeze pe marginea acestui subiect. Pigmentarea pielii incepe in primele saptamani. Culoarea roz este usor marmorata, fiind data de vascularizatia bogata a tegumentelor, pentru ca apoi sa devina rosiatic-aprins, ca urmare a eritemului ce apare in urmatoarele zile. Pielea nou-nascutului prezinta o mare fragilitate fata de actiunea unor agenti fizici, clinici si infectiosi.

    Dupa contactul cu urina si scaunul, care sunt acide, apar eriteme la nivelul regiunii fesiere, pelviene si la nivelul coapselor. Eritemul poate aparea si in alte regiuni ale corpului, din cauza imbracamintei necorespunzatoare. Din aceste motive, ingrijirea pielii bebelusilor trebuie sa respecte cu strictete regulile de igiena.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here