Medicamentele romanesti mai scumpe, cele romanesti mai ieftine

    De la 1 aprilie, medicamentele romanesti se gasesc in farmacii mai scumpe cu 10%, iar cele din import sunt mai ieftine cu cel mult 3%, spun jurnalistii de la Cotidianul.

    Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a reiterat, marti, ca, de la 1 aprilie, pretul medicamentelor romanesti creste cu 1 la suta si al celor din import va scadea cu 10 la suta. Doar ca, la nivelul producatorilor, diferentele de pret difera. Si in buzunarul pacientilor, schimbarile de pret vor fi altfel resimtite decat in declaratiile ministeriale.

    “In medie, pretul medicamentului la producator a scazut cu 10%. Numai ca, la pacient, cand va ajunge la farmacie, aceasta ieftinire nu va fi resimtita decat cu 2-3%, deoarece la noua formula de calcul al preturilor au fost modificate adaosurile comerciale”, a explicat Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

    Cea mai mare discrepanta intre declaratiile ministeriale si situatia din teren se regaseste in cazul medicamentelor indigene. Indexarea produselor romanesti acceptata de Ministerul Sanatatii, de 1%, se regaseste pe raft in alt pret final. Potrivit lui Petre Panculescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Romani de Medicamente, pretul la produsele romanesti creste, in medie, cu peste 6%, dar pacientul va resimti aceasta majorare cu cel putin 10%, luand in calcul aceleasi adaosuri.

    De la 1 aprilie intra in vigoare noul catalog al preturilor la medicamente (CANAMED). Acesta cuprinde 6.000 de medicamente. Producatorii internationali au fost obligati, printr-un ordin emis la sfarsitul lunii ianuarie, sa recalculeze toate preturile la medicamentele care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, in lei, la cursul de 4 lei pentru un euro si la cel mai scazut pret dintr-o tara europeana din cele 12 folosite ca tari de referinta.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here