Legumele si fructele in alimentatia copilului

    Foto: Shutterstock

    Fructele sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente. Simplu de preparat si de consumat, foarte aromate si pline de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, toate fructele sunt foarte importante pentru sanatate. De la ciresele si nectarinele gustoase de sezon si pana la merele si perele disponibile tot timpul anului, fructele au un continut scazut de calorii, ceea ce inseamna ca pot fi consumate in cantitati mari.

    Consumul unui amestec de fructe viu colorate este una dintre cele mai placute modalitati de a spori procentul de substante nutritive din organism si totodata o modalitate de a creste interesul si apetitul copilului. Un mar pe zi, tine doctoral departe, insa doua sunt un intaritor veritabil pentru inima si circulatie, benefice in caz de constipatie sau diaree. Vitamina C din mere ajuta la buna functionare a sistemului imunitar.

    Perele sunt bogate in potasiu si fibre solubile, utile petru energie in convalescenta, constipatie si la scaderea colesterolului. Prunele, bogate in potasiu, caisele bogate in betacaroten si fier, nectarinele in vitamina C si fier. Fara rival in ceea ce priveste continutul de vitamina C, citricele ajuta la protejarea organismului de infectii si sunt o sursa foarte buna de fibre insolubile si solubile, dar si de potasiu.

    Portocalele foarte bogate in vitamina C, benefice in combaterea infectiilor, imbunatatirea circulatiei, in bolile de inima, tensiunea arteriala si retentia de lichide. Lamaile sunt folosite in medicina traditionala in tratarea infectiilor tractului respirator. Bananele au un continut bogat de potasiu, vitamina B6 si acid folic. Ananasul contine fibre si brom, papaya, vitamina C, fibre si betacaroten, mango, vitaminele A, C, E si fibre iar kiwi contine vitamina C, fibre si potasiu.

    Legume gustoase si sanatoase

    Legumele sunt apreciate de mult in alimentatie pentru rolul lor impotriva constipatiei si bolilor arterelor coronariene. Morcovii sunt bogati in betacaroten, benefici pentru piele si mucoase, vedere, boli de inima, circulatie. Cartoful este bogat in vitamina C si fibre, sfecla in carotenoide si acid folic, iar pastârnacul in fibre, acid folic si potasiu In cazul in care copilasul nu se simte atras de legume, daca te ajuta cu ceva, afla ca nu este singurul.

    Conform Infants and Toddlers Study, aproximativ 25% dintre copiii cu vârste inte 19 si 24 de luni, nu consuma nici macar un fruct sau o leguma pe zi. Incearca sa utilizezi câteva trucuri pentru a le spori interesul si apetitul. Aromele puternice si anumite texturi pot face ca anumite legume sa nu le placa asa ca nu incerca deocamdata sa-i dai micutului broccoli sau conopida. Incerca legumele cu gust mai putin agresiv, printe care cartofii, fasolea verde si castravetii, pâna când papilele lor gustative se vor mai dezvolta. Copiii care nu agreaza legumele crude s-ar putea sa le prefere pe cele gatite si invers.

    Dressing-urile si sosurile, cum ar fi hummus, sos pe baza de iaurt si sosurile cu smântâna si brânza, cresc pofta de a mânca legume a unor copii. Incearca sa razi brânza sau parmesan deasupra legumelor, pentru a le imbunatati gustul.

    Box: Foloseste sucurile de legume pentru a completa necesarul de vitamine si minerale al copilului. Sucurile de fructe sunt considerate foarte bune pentru organism, cu mult superioare sucurilor carbogazoase si altor bauturi dulci. Totusi este recomandat sa limitezi aportul de suc la numai 150 mililitri pe zi. Copiii invata prin exemplu. Mesele luate in familie le dezvolta un sentiment de siguranta, le imbunatateste deprinderea de a vorbi si vocabularul si ajuta la deprinderea unor bune si sanatoase obiceiuri de alimentatie.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here