La placinte inainte!

    Foto: Shutterstock

    Orice ai face, nu poti schimba obiceiurile care ii casracterizeaza cel mai bine pe copii: sunt topiti dupa dulciuri si, mai ales, adora sa manance exact acele alimente care sunt cele mai contraindicate.

    Daca ai un bebelus, pe care il alaptezi si va trebui sa treci de perioada sarbatorilor din aceasta postura de mama, poti ca rasufla usurata ca ai scapat macar de grija ca nu trebuie sa te preocupe meniul festiv al micutului. Va trebui insa sa iti supraveghezi propria dieta pentru ca tot ce consumi tu se transmite prin lapte la copilul tau. In plus, anumite alimente i pot altera gustul si atunci orice ai face , copilul va refuza papica. Asadar, nu condimente, bauturi carbogazoase, usturoi, ceapa, mazare, grasimi, alcool sau cafea. Daca copilul tau nu mai este alaptat la san si primeste formule de lapte, situatia este chiar simplu.

    In caz de diversificare oricum, micutul tau are propriile produse sanatoase, budinci delicioase si nu isi va fi atras de produsele traditionale romanesti decat cel mult din punctul de vedere al aspectului. Adica, nutritional nu trebuie sa iti faci prea multe griji, ci cel mult sa ai grija ca nesupravegheat fiind, copilul tau sa isi ia singur de pe masa vreun carnat sau o sarma, produse ce nu sunt tocmai potrivite pentru un bebelus serios. Pentru un sugar care consuma prea repede produse de acest gen exista doua tipuri de pericole: pe de o parte este afectat sistemul digestiv, iar pe de alta parte, cum cei mai mult nu au dinti, nu siu inca sa mestece, exista riscul sa se inece sau sa se axfisieze.

    Daca copilul a trecut deja de perioada de diversificare, are peste doi ani si mananca “de toate” in egala masura nu trebuie exagerat. Programul lui de masa trebuie respectat ca si cum nimic nu a intervenit in viata lui, cat si produsele consumate. Poti testa diferite produse dar in cantitati foarte mici. Mai potrivit ar fi sa apelezi la inventivitatea ta si a familiei si sa ii ornezi mancarica preferata astfel incat sa simta ca si in farfuria sa este sarbatoare iar mancarea lui este mult mai gustoasa decat a celorlalti. Asadar, serveste-i in continuare masa de trei ori pe zi plus doua gustari. Organismul uman are nevoie de glucide, proteine si lipide precum si de minerale si vitamine.

    Lipsa oricarui nutrient atrage dupa sine dereglari metabolice grave. Alimentele recomandate pentru dieta copilului sunt: peste, pui, vita, lactate, paine integrala, cereale, fructe uscate, nuci si seminte, fructe si legume proaspete. Incearca sa disociezi mai ales proteinele si glucidele pentru o buna digestie a acestora. Sarea nu este indicata. Evita pe cat posibil consumul produselor gen fast-food, de patiserie, dulciuri. Fructele se servesc cu 30 de minute inainte de masa sau cu doua, trei ore dupa masa. Hidrateaza-l corect! Pe de alta parte, cu siguranta ca micutul tau nu se va supara si mai ales tati sau bunicii, daca in loc de traditionala friptura de porc, va aparea curcanul, puiul sau pestele. Friptura o poti asezona cu legume fierte sau cu o salata stropita cu ulei de masline si astfel vei fi sigura ca micutul si-a insusit necesarul de proteine si minerale. Fructele nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun. Chiar daca dulciurile sunt preferate iar o masa de Craciun nu duce lipsa de tot felul de retete, poti face o mica exceptie, dar cu masura. O felie de cozonac sau o prajiturica cu fructe nu-i fac rau.

    Micul dejun ar trebui sa contina cereale sau fierturi calde din produse pe baza de faina de grau integrala sau ovaz integral, clatite, suc, lapte, fructe, paine prajita, iar pranzul trebuie sa contina multe legume.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here