Joaca alaturi de copilul tau este o mare bucurie, indiferent de activitatea in sine

Foto: spectrumnews.org

„Joaca trebuie sa ramana viata ta. Munca trebuie sa fie doar un mijloc de a te juca. Nu-ti transforma viata intr-o rutina de munca, pentru ca scopul vietii tale e joaca.“ – Osho

Timpul din ce in ce mai limitat si distantele tot mai mari ce apar, fie numai si virtual, intre copii si parinti produc nevoia celor mici de a se retrage de multe ori in joc, macar din necesitatea de a se proteja fata de un mediu care li se poate parea neprietenos. Din fericire, de regula, jocul este modul binecuvantat prin care copilul isi deschide usile lumii si ajunge sa o descopere, folosinduse de tainele sale, pentru a invata si pune stapanire pe tot ceea ce il va face in timp sa capete putere. De aceea, trebuie avut in vedere faptul ca modul rapid in care omenirea evolueaza, precum si tehnologia moderna pot constitui atat avantaje, cat si dezavantaje in educarea copiilor, iar modul in care acestea influenteaza in mod negativ sau pozitiv viata si educatia celor mici depinde de cum manageriaza parintii situatia, tinand cont de faptul ca, in mare parte din timp, prescolarii nu disting virtualul de real. Poti, in astfel de conditii, sa nu te intrebi „oare cum si cu ce sa provoc un joc pentru a nu ii crea deservicii copilului meu?“. In jurul tau, oferta este atat de mare incat dificultatea consta in a alege nu in a gasi ceva care sa fie pe placul micutului tau.

Toata lumea are tendinta de a cauta cele mai noi produse in domeniu, uitand in final ca o poveste de Hans Christian Andersen sau chiar o banala iesire in parc pot insemna mult mai mult decat ultima noutate in materie de papusi si cea mai stralucitoare masina de pompieri din tot mall-ul. Totusi, chiar daca te lasi coplesita de nevoia de a iti recupera timpul pierdut in relatia cu cel mic sau de a masca nerabdarea pe care ai manifestat-o fata de interogarile sale repetate de genul „mami, de ce…?“ sau „mami, unde…?“, oferind lucruri ce nu au rost sau, si mai rau, pot aduce deservicii dezvoltarii copilului, fa un mic efort si intoarce-te la copilaria ta pentru a vedea ce a insemnat jocul pentru si in viata ta.

Joaca alaturi de copilul tau este o mare bucurie, indiferent de activitatea in sine, dar este la fel de bine cunoscut si faptul ca tu, ca parinte, vei obosi mult mai repede decat cel mic, a carui energie este greu de egalat. Pentru a nu il dezamagi de lipsa performantelor tale, cauta sa schimbi jocul cu unul care este amuzant atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

Jocurile si jucariile copiilor trebuie sa aiba o latura deschisa imaginatiei. In momentul in care te joci cu cei mici trebuie sa ai in vedere faptul ca te joci cu imaginatia copiilor si le influentezi creativitatea. Apoi, chiar daca nu ti se pare intotdeauna comod sau firesc pentru firea ta usor inchistata de o activitate uneori prea restrictiva si de o viata in felul sau mai arida, nu uita niciodata ca succesul jocului si confortul mental al unui copil caruia i se dedica parintele tine de cat de mult te confunzi tu cu starea ta proprie de copil. Coboara-te la nivelul copilului tau, pe cat este posibil, atat fizic, cat si mental, pentru ca, pe de o parte, ii vei castiga increderea, dar, in acelasi timp, ii vei arata ca se poate bizui pe tine, pentru ca esti dispus sa ii faci placere neconditionat.

Este important sa il ajuti pe copilul tau sa invete prin joc ceea ce este pozitiv si benefic din jocul sau, pentru ca este dovedit faptul ca educatia prin joc este cea mai buna metoda de a-i ajuta pe copii sa asimileze deprinderi, sa isi dezvolte inteligenta, imaginat ia, creativitatea, sa devina mai sociabili si sa se comporte si sa gandeasca in mod pozitiv si aceasta si datorita faptului ca jocul ocupa aproximativ 90% din timpul copilului mic. Pentru aceasta, chiar daca disponibilitatile financiare nu iti sunt intotdeauna favorabile sau, pur si simplu, nu ai reusit sa aprovizionezi spatiul familial cu noi jocuri si jucarii, incearca sa iti bucuri copilul, fie numai si cu un joc cu balonase de sapun in care, printre rasete si incercari mai putin reusite de a prinde clabuc, poti strecura cateva idei, utile mai tarziu, de fizica pura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here