Si gingiile bebelusului trebuie ingrijite!

Imagine de Luidmila Kot de la Pixabay

Una dintre principalele preocupari ale parintilor este legata de ingrijirea dintilor si gingiilor micutilor lor. Motivatia ar fi una foarte simpla: nimic nu este mai dureros decat o durere de dinti si nimic nu este mai urat decat o dantura cariata.

Daca iti doresti ca micutul tau sa aiba o dantura sanatoasa si un zambet de invidiat, trebuie sa te gandesti la aceste aspecte inca din primele sale luni de viata si sa iei masuri. Chiar daca nu i-a aparut inca primul dintisor, trebuie sa-ti obisnuiesti copilul cu o igiena orala zilnica. Poate parea la inceput ciudat, dar si gingiile bebelusului trebuie ingrijite!

Tot ce ai de facut este ca, de doua ori pe zi, sa-i stergi copilului gingiile cu dischete sau servetele umede speciale pentru ingrijirea cavitatii bucale ale micutilor. Te poate ajuta si degetarul din silicon pentru masajul gingiilor.

Specialistii sunt de parere ca bacteriile bucale nu prea le pot face niciun rau gingiilor atata vreme cat copiilor nu le-au aparut inca dintii. Insa este destul de dificil de apreciat momentul in care primul dintisor incepe sa erupa. De aceea, daca iti obisnuiesti copilul cu o igiena orala zilnica, atat tie cat si lui va va fi mult mai usor sa treceti la urmatoarea etapa: periatul si spalatul dintilor. Dupa varsta de sase luni, momentul la care incep sa apara primii dintisori, trebuie sa te gandesti la o periuta de dinti speciala pentru micut.

Periuta trebuie sa aiba un cap mic si un maner destul de mare, pe care tu sa-l poti manevra cu usurinta, deoarece tu vei fi cea care ii va curata copilului dintii si gingiile. La aceasta varsta, nu ai nevoie de pasta de dinti. Este suficienta o periere pe ambele suprafete ale dintilor (pe interior si pe exterior).

Daca micutul te lasa, perie-i si limbuta, pentru a indeparta bacteriile care provoaca respiratia urat mirositoare. Periuta de dinti trebuie schimbata la fiecare 3 luni!

SFAT SUPERBEBE

Specialistii sunt de parere ca, ca cel putin pana la varsta de aproximativ 3 ani sau cand poate sa scuipe singur atunci cand isi clateste gurita, copilul nu trebuie spalat pe dinti cu pasta imbogatita cu supliment de fluor, iar apoi trebuie aleasa pasta de dinti cu continut redus de fluor. Excesul de fluor poate fi periculos pentru copii!

Pana la varsta de sase luni, copilul isi ia necesarul de fluor din laptele mamei sau din apa cu care se prepara formulele de lapte praf.

Citeste si: Igiena orala la bebelus si copilul mic. Cum poti avea grija de dintisorii micutului tau?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here