Indulcitorii artificiali – da sau nu, in sarcina!

    Foto: Shutterstock

    Se stie ca un consum exagerat de zahar nu este deloc sanatos, putand duce la aparitia diabetului. De aceea, foarte multi dintre noi apelam, fara sa cunoastem exact consecintele, la indulcitorii artificiali, pe care ii gasim in toate supermarketurile, sub diferite forme.

    Recent, in zona medicala au aparut tot felul de controverse legate de sigurant a folosirii indulcitorilor artificiali pe perioada sarcinii. Concluzia generala este ca, in timpul graviditatii, alimentele pe baza de indulcitori artificiali ar trebui consumate in cantitati moderate. Desi nu exista evidente decisive in ceea ce priveste efectele pe care aceste substante le pot avea asupra bebelusului nenascut, specialis tii in domeniu sunt de parere ca este mai bine sa fii precauta. Indulcitorii artificiali contin multe calorii, dar foarte putine vitamine si minerale, motiv pentru care, spun nutritionistii, ar fi mai intelept din partea ta sa gasesti alternative sanatoase pentru orice aliment care contine indulcitori artificiali, astfel incat bebelusu din burtica ta sa nu fie privat de niciun nutrient esential pentru crestere si dezvoltare. Mai mult, viitoarele mamici care au fost diagnosticate cu diabet gestational sau cele care trebuie sa acorde o atentie sporita greutatii corporale, ar trebui sa evite pe cat posibil indulcitorii artificiali.

    CE INDULCITORI GASIM PE PIATA

    Cel mai renumit indulcitor este zaharina. Aceasta este de 500 de ori mai dulce ca zaharul si este obtinuta din petrol. Se gaseste in toate magazinele sub forma de pastilute gata de pus in ceai si cafea. Splenda este un alt indulcitor artificial, obtinut din zahar si catalogat drept unul dintre cele mai sigure de consumat in timpul sarcinii. Produsele de patiserie semipreparate, bauturile „light“, guma de mestecat, produsele din ceai si cafea, grasimile si uleiurile pentru diabetici, deserturile fara zahar, sucurile de fructe sau alti substituenti ai zaharului, toate contin splenda. Acesulfam K este alt indulcitor des intalnit in bomboane, biscuiti, deserturi congelate, bauturi fara zahar, precum si alte alimente dulci si este folosit pentru a potenta aromele. Aspartamul este unul dintre cei mai cunoscuti indulcitori artificiali, fiind intalnit in bauturile „light“, produsele de patiserie preambalate sau in tot felul de deserturi fara zahar. Este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si exista suficiente dovezi legate de efectele nocive pe care le poate produce organismului. Medicii nutritionisti sunt de parere ca, inainte de a alege sa consumam acesti indulcitori artificiali, ar trebui sa ne gandim si la variantele: miere sau zahar brun. Aceste doua alimente reprezinta cele mai sanatoase optiuni dietetice.


    SFAT SUPERBEBE

    In aproape toate supermarketurile gasim un raion dedicat produselor pentru diabetici, produselor care nu contin zahar. Unele dintre ele reprezinta solutii sanatoase, in timp ce marea majoritate sunt fabricate pe baza de indulcitori artificiali. De aceea, inainte de a cumpara orice astfel de aliment, trebuie sa citim cu atentie eticheta, deoarece acesti indulcitori sunt recunoscuti in primul rand pentru proprietatile lor cancerigene, conform celor mai recente studii efectuate de cercetatorii americani.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here