Ministerul Sanatatii demareaza campania nationala de imunizare impotriva virusului AH1N1, livrand primele 250.000 de doze de vaccin in Bucuresti si Moldova – principalele focare de gripa noua.
Pana la inceputul saptamanii viitoare, vor fi livrate si celelalte 1.090.000 doze de vaccin catre restul judetelor. Intr-o prima faza, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar si cel care asigura securitatea nationala si locala, urmand ca, ulterior, sa fie imunizate si celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenti.
Vaccinul pandemic produs in tara noastra a primit aprobarile de calitate, siguranta si eficacitate de la autoritatea competenta nationala – Agentia Nationala a Medicamentului. Vaccinul romanesc a fost testat conform standardelor internationale de fabricatie si, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel impotriva gripei de sezon.
Reactiile adverse care pot aparea sunt asemanatoare cu cele date de vaccinul sezonier: roseata la locul intepaturii, usoare stari febrile si, in cazul persoanelor sensibile, alergii minore.
Vaccinul impotriva virusului A/H1N1 nu se va gasi in farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizandu-se in cadru organizat. Este o masura suplimentara de protectie pentru ca vaccinul sa ajunga intr-adevar la grupele tinta, numai astfel putandu-se limita, in realitate, numarul de imbolnaviri.
Conform recomandarilor OMS si CE, Ministerul Sanatatii trebuie sa asigure vaccinarea profilactica pentru aproximativ 40% din populatia Romaniei, din care in proportie de 5% personalul serviciilor publice esentiale si 35% din categoriile populationale cele mai expuse la riscul de imbolnavire, la dezvoltarea unor complicatii ale bolii.
Pana la finele anului viitor, producatorul roman al vaccinului pandemic estimeaza realizarea a 10 milioane. Astfel, Romania are capacitatea de a respecta recomandarile OMS.
Ca si in cazul celorlalte campanii din calendarul de vaccinare al Ministerului Sanatatii, si vaccinarea impotriva virusului pandemic este recomandata, dar nu obligatorie. Orice persoana poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie sa fie constienta ca este singura modalitate de a se proteja pe sine si pe cei din jurul sau.
Recomandari pentru populatie:
Cum ne ferim de imbolnavire?
Ø Ne spalam des cu apa si sapun
Ø Mai des ca oricand, in aceasta perioada trebuie sa ne spalam fata si nasul pentru scaderea incarcaturii microbiene
Ø Atunci cand stranutam, folosim batista de unica folosinta, iar daca nu avem, este de preferat sa stranutam pe maneca sau spre umar, pentru a evita raspandirea particulelor posibil infectante
Ø Evitam aglomeratiile, atunci cand nu este neaparat necesara prezenta noastra in aceste locuri
Ø Evitam, in aceste zile, gesturile familiare (imbratisari, strangerea mainilor)
Ø Evitam calatoriile in strainatate, daca acest lucru nu este strict necesar
Ø Folosim masti sau ne protejam cu batiste, in locurile aglomerate si expuse la risc Ce facem cand ne imbolnavim?
Ø Orice persoana care dezvolta semne de infectii respiratorii- febra, secretii nazale apoase si alterarea starii generale- trebuie sa se autoizoleze la domiciliu si sa isi contacteze medicul de familie. Impreuna cu acesta isi va programa un consult dupa orele de program, pentru a evita astfel infectarea persoanelor care asteapta la usa doctorului.
Ø In cazul in care nu se pot stabili aceste consultatii, pacientul se va prezenta la camera de garda a unui spital de boli infectioase.
Ø Este total gresita automedicatia, fara prescriere de la medic si, in special, tratarea, acasa, cu antibiotice.
Ø Daca ne-am vaccinat impotriva virusului gripal sezonier, este recomandat sa ne vaccinam si impotriva celui pandemic si asta deoarece cele doua vaccinuri acopera tulpini diferite