Frecventa meselor in primul an de viata

    Foto: Shutterstock

    Cand vine vorba despre dieta unui bebelus, nu ne putem imagina ca acesta ar manca altceva in afara de lapte. Pana la un anumit moment este adevarat, insa trebuie sa stim cum sa-i organizam mesele pentru a avea o crestere si dezvoltare sanatoase.

    Primul an de viata al bebelusului este crucial pentru dezvoltarea sa ulterioara. Daca este bine hranit (iar aici nu ne referim la cantitate, ci la calitate), doarme suficient si este inconjurat de multa dragoste si afectiune, poti spune ca ai un copil sanatos si fericit. Despre programul meselor, am putea vorbi mult si bine si tot nu am ajunge la o concluzie care sa multumeasca pe toata lumea, insa cel mai indicat ar fi sa ne referim la principalele alimente si la modul cum acestea ar trebui introduse in dieta celui mic. Astfel, daca este hranit cu lapte matern pana la varsta de patru luni, cel mic nu va avea nevoie de altceva. Ba mai mult, medicii recomanda ca pana la aceasta varsta sa fie hranit exclusiv doar cu lapte matern, o data la doua, trei ore, uneori, chiar patru ore, dupa ce incepe sa se obisnuiasca putin cu mediul in care se dezvolta. Daca este hranit cu formule de lapte praf, mesele celui mic vor avea loc o data la trei, patru, chiar si cinci ore, pe timpul noptii, deoarece laptele praf este mult mai satios decat laptele matern. In acest caz, pana la varsta de sase luni, cel mic nu ar trebui sa aiba nevoie de alt aliment in afara de lapte praf. Dupa aceasta varsta, incepe diversificarea alimentatiei, ceea ce inseamna introducerea solidelor, adica a altor alimente in afara de lapte. O dieta adecvata care sa indeplineasca cerintele nutritionale ale celui mic poate fi cumpusa astfel:

    – Micul-dejun (ora 7.00 sau cand se trezeste bebelusul): lapte matern sau lapte praf;

    – Gustarea de dimineata (ora 10.00): piure de fructe;

    – Pranzul (ora 12.00, cel tarziu 13.00): un fel principal ce poate fi compus din supa sau piure de legume, plus o bucatica foarte mica de carne pasata;

    – Gustarea de dupa-amiaza (ora 16.00): un iaurt sau o budinca;

    – Cina (ora 19.00): al doilea fel principal (daca la pranz a mancat supa, seara va manca piure de legume sau ce altceva ai pregatit tu pentru el);

    – O ora inainte de culcare: lapte.


    AVANTAJE

    Daca vei incerca sa-ti indrumi copilul sa urmeze un program strict de masa, sanatatea lui va avea numai de castigat. Acest lucru deoarece nu va mai simti nevoia sa-ti ceara tot timpul cate ceva de rontait, in special dulciuri, mai ales dupa ce va implini primul anisor de viata. Bomboanele, prajiturile ar trebui sa lipseasca cu desavarsire din dieta celui mic, cel putin pana la implinirea primului an de viata.


    DEZAVANTAJE

    Nu incerca sa-ti fortezi copilul sa manance doua feluri principale la o singura masa, oricat de pofticios si mancacios ti s-ar parea. Gandeste-te doar ca stomacul lui este foarte mic si incearca sa te pui in locul prichindelului tau atunci cand vei dori sa-l indopi cu mancare. Un program de masa strict va diminua simtitor riscul instalarii obezitatii in randul copiilor.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here