Facem mai multi copii, dar criza demografica inca ne ameninta

    Foto: Cotidianul

    Bunicii actualei generatii fertile au facut de doua ori mai multi copii.

    Pe strada, in parcuri, carucioarele de copii par ca au impanzit din nou o tara care se teme sa nu devina batrana Europei. Insa cresterea numarului celor care renunta la cariera pentru a se dedica rolului de parinte nu acopera scaderea demografica agresiva care afecteaza pe termen lung Romania. Cel putin asa arata datele Institutului National de Statistica (INS). Daca in 1930, in Romania s-au nascut aproape 500.000 de copii, numarul nou-nascutilor a scazut progresiv, ajungand chiar la aproape jumatate in anul 1966, potrivit ultimului anuar statistic al INS. Insa, in 1967, anul decretului dat de Ceausescu prin care s-au interzis avorturile, numarul nou-nascutilor s-a dublat, ajungand la aproape 530.000.

    Dar, din 1969, natalitatea a intrat pe o panta descrescatoare si de la 465.000 de nasteri s-a ajuns la aproape 220.000 in 2005. Tot din statistica INS reiese ca si numarul avorturilor a scazut simtitor in ultimii 18 ani, de la aproape un milion in 1990, dupa caderea comunismului, la mai putin de 170.000 in 2005.

    Ultimele date ale INS spun ca rata natalitatii a crescut de la 9,7 la 10 nascuti-vii la mia de locuitori, din luna mai pana in iunie, cand s-au nascut peste 17.500 de copii, potrivit unui comunicat de presa. Insa, in acelasi interval s-a inregistrat si o scadere a ratei mortalitatii: in luna iunie s-au inregistrat aproape 20.000 de decese, cu 900 mai putine decat in luna precedenta. Si rata mortalitatii infantile a fost in scadere, numarul de decedati sub un an a scazut cu 20 de cazuri intre cele doua luni. Cu toate acestea, potrivit INS, sporul natural, adica diferenta dintre numarul nou-nascutilor si cel al decedatilor, a continuat sa fie negativ.
    In luna iunie fata de mai s-a inregistrat o crestere si in ceea ce priveste cununiile. Numarul de casatorii inregistrate la oficiile de stare civila a fost de peste 14.000 in iunie, cu 913 cazuri mai multe decat in luna mai, ceea ce corespunde unei rate a nuptialitatii de 8,1 casatorii la mia de locuitori (fata de 7,3 casatorii la mia de locuitori in luna mai), se mai arata in comunicatul INS. Insa, fata de aceeasi perioada a anului trecut, rata nuptialitatii in 2008 a fost mai mica. Cat despre divorturi, in “luna iunie 2008, prin hotarari judecatoresti definitive s-au pronuntat 2.780 de divorturi, cu 739 de cazuri mai putin decat in luna mai, iar rata divortialitatii a scazut de la 1,93 divorturi la mia de locuitori in mai pana la 1,58 divorturi la mie. Numarul de divorturi din iunie 2008 a fost mai mic cu 709 cazuri, decat in iunie 2007”, potrivit INS.

    In timp ce Romania, ca si alte state membre UE, se confrunta cu o criza demografica, o noua teorie, radical opusa, a fost lansata de specialistii de la prestigioasa revista “British Medical Journal”, citati de “The Independent”. Acestia au lansat un apel la populatie sa nu mai faca copii, pentru a salva lumea, ca o solutie “drastica la incalzirea globala”. Teoria lor sustine ideea ca populatia in continua crestere la nivel mondial “pune o presiune extrema pe resursele planetei si determina intensificarea efectului de sera. In fiecare luna sunt aproape sapte milioane de guri in plus de hranit”, potrivit cercetatorilor. Britanicii sustin ca, deoarece un copil nascut azi in Marea Britanie va fi responsabil pentru o cantitate de 150 de ori mai mare de gaze cu efect de sera fata de un copil nascut in Etiopia, acesta e locul pentru a incepe scaderea natalitatii.

    Articolul din “British Medical Journal” arata ca probleme demografice nu se inregistreaza doar in Europa, unde numarul de copii pe cuplu este in anumite zone sub 1,3, desi o rata buna pentru innoirea populatiei ar fi de minimum 2,1. Insa, exista discrepante intre statele europene. In timp ce scaderile cele mai mari sunt in Est, in Rusia, Romania si Bulgaria, exista tari, ca Marea Britanie, Franta sau Olanda, unde ratele de fertilitate sunt in crestere acum, mai arata cercetatorii. O situatie asemanatoare Europei este in Japonia, unde rata fertilitatii a scazut cu aproape o treime din 1975 pana in 2001. In plus, jumatate dintre femeile japoneze nu se marita pana la 30 de ani, iar 20% nu se casatoresc deloc. Per total, in Asia rata fertilitatii a scazut de la 2,4, in 1970, la 1,5, in prezent. La polul opus se afla Africa, cu o medie de 2,6 copii pe familie.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here