Poti sa ai norocul sa te numeri printre fericitii parinti care se lauda pe la diferitele reuniuni ca micutii lor mananca de toate, nu fac mofturi si nu esti nevoita sa te reinventezi ca sa iti convingi copilul sa consume un animit aliment.
Va trebui sa fii atenta ca princhindelul tau sa nu fie expus riscului de a fi bombardat cu “de toate”. Faptul ca este mancacios sau, pur si simplu, se adapteaza gusturilor diferite fara probleme nu trebuie sa fie pentru el un dezavantaj. Acest lucrur nu va inseamna ca va ajunge sa consume mai repde decat este normal anumite alimente care nu sunt indicate pentru varsta sa si nici ca va putea sa manance chiar orice. Un astfel de exemplu sunt mezelurile. Aceste produse, care din punctul de vedere al gustului poti fi deliciul celor mici, trebuie studiate si oferite cu foarte mare grija, chiar si cele ale caror etichete spun ca sunt detinate copiilor. Specialistii spun ca de fapt un copil pana la varsta de trei ani nu are voie sa manance orice, deoarece, in caz contrar, exista riscul sa se imbolnaveasca, suprasolicite ficatul, intestinul.
Mezelurile contin de obicei coloranti, conservanti, aditivi alimentari care trebuie evitate inclusiv in alimentatia adultilor, asadar in cazul copilului tau trebuie sa fii cu atat mai atenta. in aceste conditii, este foarte important sa citesti de fiecare data eticheta mezelurilor inainte de a le cumpara. Vei observa ca acestea sunt un amestec de carne, slanina, apa, in proportii variabile. Spre finalul listei de ingrediente figureaza sarea, coloranti (carmin), conservantii (nitrit de sodiu) si potentiator de aroma (glutamat monosodic – MSG), uneori si agenti de afumare. Este valabil pentru toate mezelurile disponibile in magazine, precum salam, cirnati, sunca de diverse tipuri, pastrama, parizer sau toba. Daca gasesti mezeluri pentru copii, va trebui sa te asiguri ca ai de a face cu un producator “serios” si, din nou, sa citesti eticheta pentru a verifica daca sintagma “pentru copii” inseamna cu adevarat un plus de siguranta pentru micutul tau. Potrivit nutritionistilor, parintii ar trebui sa inlocuiasca mezelurile din pachetul cu mancare al copilului cu produse mai sanatose si cat mai putin procesate, cum ar fi puiul, pestele sau branzeturile.
Atentie: Nitritul de sodiu este codificat cu E250. in UE se foloseste in alimente numai sub forma de mixtura, combinata cu sare, concentratia maxima de nitrit de sodiu fiind de 0.6%. Mareste timpul de valabilitate al produsului. Stabilizeaza culoarea rosie a carnurilor procesate. Fara aditiv sunca ar avea o culoare gri-murdar, nu rozalie. Confera produselor o aroma specifica, destul de placuta. Inhiba cresterea bacteriei botulinice. Dezavantajul pentru consumator consta in faptul ca aceste alimente sunt inalt procesate contraindicate de nutritionisti. in cantitati mari si daca mezelurile sunt incalzite la temeperaturi mari (prajite) se formeaza nitrozamine si compusi aromatici policiclici cu rol cancerigen.
Sfat: Unii aditivi alimentari prezenti in mezeluri pot determina hiperactivitate si deficit de atentie si concentrare la copii. Este vorba despre derivatii acidului glutamic (E 620), care pot provoca, de asemenea, greturi, palpitatii, dureri de cap. Sunt studii care demonstreaza ca glutamatul de sodiu, folosit in calitate de potentiator de aroma si gust, creeaza dependenta fata de alimentul in cauza. Astfel, chiar daca cumperi doar cateva feliute, roag-o pe vanzatoare sa-ti arate eticheta cu lista ingredientelor, valorile nutritionale si termenul de valabilitate. Cu cat mezelurile sunt mai ieftine, cu atat calitatea lor este mai slaba. Este posibil ca printre ingrediente sa se regaseasca si carne dezosata mecanic, cunoscuta sub denumirea de MDM (mechanically deboned meat). Carnea dezosata mecanic poate perturba echilibrul calciului si fosforului in organism, deoarece contine fosfor in exces.