Studii recente sustin ideea potrivit careia gravidele care adopta o dieta mediteraneana, adica bazata pe ulei de masline, fructe, legume si peste, il fortifica pe viitorul bebelus, protejandu-l in special de astm si alergii.
Nu mai este o noutate faptul ca nutritionistii recomanda dietele mediteraneene pentru siluete de invidiat si sanatate. Dar, in plus fata de datele existente pana acum, alti cercetatori au ajuns si la concluzia ca efectele unei astfel de alimentatii sanatoase pot interveni chiar in dezvoltarea intrauterina. O ultima cercetare in domeniu, realizata pe aproape 500 de gravide, a evidentiat ca femeile insarcinate care consuma multe fructe, legume si peste sporesc cu 50 la suta rezistenta la boli a copilului lor, in mod special impotriva problemelor de respiratie si a alergiilor cutanate. Monitorizarea a fost efectuata timp de sase luni, perioada in care au fost urmarite obiceiurile alimentare ale gravidelor.
Dupa nastere, dupa ce a fost urmarita evolutia bebelusilor, oamenii de stiinta au concluzionat ca doua treimi dintre femeile care abordasera o dieta mediteraneana au avut beneficii pentru copii, observandu-se la bebelusii lor cu 30 la suta mai putine afectiuni respiratorii si cu 50 la suta mai putine reactii alergice ale pielii, comparativ cu alti copii ale caror mame au avut o alimentatie considerata mai putin sanatoasa. Specialistii cred ca functionarea plamanilor copiilor poate fi ajutata prin expunerea lor la un nivel ridicat de antioxidanti inainte de nastere.
Cerealele, fructele si legumele sunt recunoscute pentru efectul lor antioxidant, dar mai important este acum faptul ca acesta se poate transmite si de la mama la fat.
SFAT SUPERBEBE
Se pare ca protectia cea mai buna i-o poti oferi copilului tau mancand legume mai mult de opt ori pe saptamana si peste de trei ori pe saptamana. Consumul de carne rosie mai mult de trei sau patru ori pe saptamana pare sa creasca riscurile asupra sanatatii.
INFO COMPLEMENTARA
Cercetatorii de la Spitalul St. George din Londra au mai descoperit de curand ca o buna functionare a plamanilor este legata de un nivel ridicat de vitamina C, E si betacaroten, consum de citrice, mere si suc natural de fructe.
O ultima cercetare in domeniu, realizata pe aproape 500 de gravide, a evidentiat ca femeile insarcinate care consuma multe fructe, legume si peste sporesc cu 50 la suta rezistenta la boli a copilului lor, in mod special impotriva problemelor de respiratie si a alergiilor cutanate.