Celulele Stem, o altfel de asigurare pentru copilul tau

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Ce mama nu isi doreste pentru copilul sau ce e mai bun si, mai ales, garantia ca acesta va fi sanatos? Si in Romania este posibila de ceva timp prelevarea de celule stem prin intermediul carora exista sansa ca, daca va fi vreodata bolnav, copilul tau sa poata fi vindecat.

    Gratie ultimelor descoperiri medicale pe planul citirii codului ADN si a studiilor facute pe celulele stem, se prevede ca in scurt timp multe boli ereditare si malformatii vor fi eradicate. Vestea buna pentru viitorii parinti este ca nou-nascutii sunt cei care vor putea beneficia de rezultatele acestor noi descoperiri medicale. In tarile dezvoltate, cum ar fi Statele Unite si tarile vest-europene, aceste tratamente bazate pe noile descoperiri in domeniul celulelor stem sunt deja puse in aplicare in tratarea unor boli de gen degenerativ si in unele cazuri chiar pentru refacerea unor tesuturi nervoase distruse prin anumite traume. Medicina a demonstrat ca, in timpul nasterii, in cordonul ombilical al fetusului exista un imens rezervor al acestor celule stem. Acestea pot fi recoltate prin simplul proces de extragere a unei cantitati de sange, care va fi ulterior stocat in cele mai sterile maniere si transportat de urgenta la centre specializate. Aceste celule stem sunt inghetate instantaneu cu ajutorul nitrogenului. Procedeul de recoltare a celulelor stem la care apeleaza tot mai multe mame din strainatate a inceput sa fie practicat cu succes si pentru femeile din Romania, existand si la noi firme specializate in acest sens. Celulele stem sunt celule primordiale multipotente, adica se pot dezvolta in mai multe directii, dand nastere unor celule specializate, ceea ce inseamna ca pot deveni orice celula, tesut sau organ din viitorul organism. In timpul vietii intrauterine, aceste celule se gasesc in sangele fetal, din ele putand deriva celule specializate in diferite organe. In anii ’70, cand au fost studiate cu atentie, s-a emis ideea folosirii lor pentru a realiza transplantul de tesuturi. In anul 1993, a fost efectuat primul transplant de celule stem hematopoetice, adica celule care fac sange la un pacient bolnav de leucemie. In anul 2006, acest pacient era in viata si sanatos.

    Un procedeu efectuat la naStere

    La nastere, se pot recolta aceste celule imediat dupa ce copilul tau a sosit pe lume. In sangele ombilical se afla celule embrionare capabile sa se transforme in aproape orice fel de celula umana. Iar ombilicul, in general, era considerat deseu si se arunca odata cu placenta. Dupa clamparea cordonului ombilical, in placenta si cordonul ombilical ramas liber ramane stocata o cantitate de sange apartinand compartimentului fetal. Acestea se pot recolta si conserva, iar apoi, in laboratoare speciale, se pot izola celule stem pluripotente ce, ulterior, se pot conserva. Ele vor isi gasi utilitatea in tratamentul unor boli pana acum considerate incurabile, cum ar fi leucemia, prin transplant de celule. Exista mai multe banci de tesuturi, unde sangele ajunge, este prelucrat si stocat.

    Este indicat ca gravida sa ia legatura, inainte de nastere, cu o firma specializata, respectiv o banca de tesuturi, deoarece medicii care recolteaza sangele sunt special instruiti, fiind foarte important modul in care este recoltat acesta. De la firma specializata, gravidei i se da o trusa cu care se va duce la spital atunci cand incep durerile nasterii. Medicul va face recoltarea, iar apoi responsabilii de la firma vin, preiau coletul si il trimit la banca de tesuturi, unde este prelucrat si depozitat.

    Procedeul nu prezinta riscuri

    Partea cea mai scumpa este reprezentata de recoltare, transport si prelucrare, adica aproximativ 1.000 de euro. Cheltuielile de depozitare sunt de aproximativ 30 de euro pe an. Medicul obstetrician poate sa faca recomandari legate de firma prin care se poate face recoltarea si depozitarea celulelor stem.

    Acest procedeu nu prezinta niciun fel de risc nici pentru mama, nici pentru copil. Sangele este recoltat din compartimentul placentar, nu se extrage din vasele copilului.
    Totusi, celulele stem nu pot fi folosite in cazul unei anomalii transmise genetic, cum este cazul leucemiei congenitale.

    In prezent, doar celulele hematopoetice pot fi folosite in mod practic, dar cercetarile sunt incurajatoare in privinta altor boli, cum ar fi diabetul sau chiar reconstituirea unor organe pornind de la refacerea acestor celule.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here