Nou-nascutul este o fiinta atat de firava, care poate fi in orice moment expusa riscului de a suferi de infectii ale pielii, chiar din maternitate.
Cum infectiile pandesc la orice pas, este foarte important sa fii atenta la aspectul copilului tau si mai ales sa ii mentii o igiena riguroasa, anuntand medicul la orice semn care ti se pare anormal. Cele mai probabile cauze sunt caldura si umezeala, desi iritatiile pot fi si rezultat al unor infectii ale pielii.
Mai mult de jumatate din copiii pana la 15 luni fac iritatii o data la doua luni.
Este posibil sa observi ca zonele pielii unde aceasta intra in contact cu scutecele, mai ales zona genitala, sunt rosii si inflamate sau exista o iritatie de culoare rosie, dar pielea nu e inflamata. Uneori, caldura mentinuta de un scutec sau existenta unor substante in componenta acestora, cum ar fi parfumuri sau detergenti, pot provoca iritatii, numite dermatita de contact. Un alt factor de risc il reprezinta administrarea de antibiotice care pot provoca diaree. Daca vina o poarta infectia cu candida, vei observa mici pete rosii care se multiplica si ajung sa fie o masa de un rosu inchis sau deschis, in relief, cu margini bine delimitate.
Unii copii care au afte dezvolta si o infectie provocata de scutece, pentru care se dau medicamente antifungice. O alta afectiune este dermatita seboreica, cu o iritatie de culoare rosie pe o suprafata extinsa, in relief si aspra la atingere, in partea inferioara a abdomenului. Cauza nu este cunoscuta cu exactitate. Daca bebelusul are pe piele pustule infectate, e cel mai probabil sa aiba o infectie bacteriana.
Cum pot fi tinute problemele la distanta
Pielea bebelusilor necesita un sistem de curatare si ingrijire menit sa sprijine dezvoltarea sanatoasa. Igiena si ingrijirea pielii nou-nascutului incepe de la alimentatia si ingrijirea viitoarei mame. Pielea nou-nascutului si a sugarului isi intareste rezistenta prin alimentatie sanatoasa, de preferinta naturala si hidratare permanenta a copilului. Masajul zilnic dupa baie este obligatoriu. Trebuie utilizat un sapun special, intrucat pielea bebelusilor are pH-ul 6,7 si nu 5,5 ca cel al adultilor.
Uleiul pentru masaj poate fi din cel obisnuit de gatit, dar fiert si racit sau cosmetic pentru bebelusi. Maseaza si aplica crema, mai ales la nivelul pliurilor si feselor, pe pielea uscata foarte bine. Nu folosi talcul! Este abraziv, produce rosaturi ale pielii.
Schimbarea scutecelor trebuie facuta de minimum sase ori pe zi. De asemenea, este recomandata utilizarea hainelor de bumbac, care se spala cu detergenti speciali, neutri. Inainte de a utiliza un nou produs, vezi daca micutul are reactie alergica la acesta. Atinge produsul respectiv de mana copilului si asteapta cateva ore sa vezi daca apare o reactie alergica: eruptii cutanate, inrosirea sau umflarea pielii. Prezentarea la medicul pediatru, daca apar eruptii cutanate, este obligatorie.
INTREBAREA LUNII Ce produse trebuie utilizate pentru a evita iritatiile?
Ingrijirea pielii copilului trebuie sa devina o obisnuinta, iar parintii trebuie sa ii deprinda pe cei mici cu aceasta rutina pentru tot restul vietii. Foloseste numai produse de ingrijire care au fost special concepute pentru bebelusi. Baia reprezinta cel mai bun prilej sa observi daca micutul are ceva pe piele si sa tratezi problemele minore. Daca observi roseata sau inflamatie, pune crema de copii.