Jumatate dintre parintii romani cred ca ”bataia e rupta din rai”

Bataia e rupta din rai? Fundatia World Vision Romania precizeaza, in cel mai recent raport cu privire la violentele la care sunt supusi copii, ca mai bine de jumatate dintre parinti considera ca lovirea este spre binele copilului și doar 10% spun ca nu i-ar lovi niciodata pe cei mici.

Potrivit raportului “De ce lovim copiii?” lansat, miercuri, de Fundatia World Vision Romania, atitudinea violenta fata de copii se regasește in șapte tipologii distincte de parinti care justifica violenta in moduri diferite. Astfel, 51% dintre parinti cred ca lovirea este pentru binele copilului, iar unul din 10 adulti considera ca agresiunea fizica apare din cauza copilului.

De asemenea, studiul ONG-ului mai arata ca opt procente dintre parinti ar lovi copiii dar nu ar vrea ca acest lucru sa se afle, 6% bat copiii gratuit, fara motiv, 3% dintre adulti se simt foarte vinovati dupa ce lovesc, iar alti 8% invoca motivatii religioase.

„In mod paradoxal, desi romanii considera violenta asupra copilului ca fiind a treia problema sociala din Romania, dupa saracia extrema si calitatea educatiei, raportul arata ca peste jumatate dintre parinti nu considera ca o palma la fund este o forma de violenta iar peste 90% cred ca violenta este doar atunci cand lovirea provoaca vanatai si cicatrici sau cand parintii isi bat copilul fara motiv”, a transmis directorul national World Vision Romania, Daniela Buzducea.

Conform sursei citate, multi parinti romani nu mai considera ca „bataia e rupta din rai”, dar la baza multor actiuni violente ale adultilor asupra copiilor stau comportamente suferite de aceștia in copilarie.

„Astfel, raportul mai arata ca desi s-au inregistrat progrese privind mentalitatea romanilor cu privire la lovirea copiilor (parintii nu mai cred ca “Bataia e rupta din Rai”), fenomenul violentei asupra copiilor continua sa persiste si pentru ca 82% dintre parinti se asociaza proverbului „Rufele murdare se spala in familie”, iar 76% dintre respondenti afirma ca au fost supusi unor comportamente violente in copilarie, ceea ce sugereaza perpetuarea inter-generationala a violentei asupra copilului”, este subliniat in comunicatul Fundatiei.

Scopul raportului de cercetare „De ce lovim copiii?” este de a oferi o solutie cu privire la incidenta comportamentelor violente asupra copiilor. Analiza se concentreaza pe atitudini fata de violenta si ofera o perspectiva clara asupra factorilor declansatori, care duc la violenta parintilor asupra propriilor copii.

Sursa: MEDIAFAX

Citeste si: Un copil de 5 ani, batut de tata pentru ca nu si-a terminat temele

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here