Bagajul de maternitate

    foto: PHOTOLAND/ CORBIS

    Se apropie momentul cel mare si toata familia este nerabdatoare sa se intalneasca cu cel mai important membru al familiei, cel care acum da din picioruse si iti aminteste ca trebuie sa il intampini cum se cuvine.

    Cum nasterea este, pentru orice femeie, o poveste cel mai adesea tumultuoasa, va trebui sa faci in asa fel incat sa fii cat mai pregatita, motiv pentru care trebuie sa iti organizezi din timp bagajul pentru maternitate. In momentul in care va trebui sa fugi la spital, nu vei avea atunci altceva de facut decat sa il iei sau sa rogi pe cineva sa ti-l duca, fara a mai avea grija acestui subiect.

    Este foarte important sa iti iei cu tine un bagaj complet, pentru ca vei vedea pe propria ta piele ca in cele cateva zile petrecute la spital vei avea nevoie de foarte multe produse, iar lipsa lor te poate pune in mare incurcatura. Medicii spun ca, incepand cu luna a saptea, geanta trebuie sa te astepte langa usa si partenerul tau sau o alta persoana de incredere sa cunoasca acest lucru.
    Bagajul pentru maternitate trebuie sa contina strictul necesar si sa fie usor de manevrat. Inainte de a iti face insa acest bagaj, este indicat sa stii exact daca lucrurile repective corespund politicii maternitatii. Intreaba-ti medicul daca are anumite recomandari speciale sau daca exista restrictii pe perioada cat vei sta internata.
     
    Trusoul tau trebuie sa contina in primul rand tinuta de spital. Cele mai nimerite sunt camasile de noapte descheiate in fata, astfel incat sa permita alaptarea. Este bine sa ai cel putin doua, chiar daca la nastere, de regula, ti se va da o astfel de camasa de la spital. Ai apoi nevoie de cateva perechi de chiloti, care trebuie sa fie cat mai comozi si sa nu jeneze, de preferat din bumbac. Sutienul este la randul sau util, fiind indicate cele speciale pentru alaptare, care te vor ajuta sa iti protejezi sanii, ce vor avea de suferit in primele zile dupa nastere din cauza febrei laptelui. Completeaza-ti garderoba de spital cu un halat, papuci, sosete, prosoape, mai ales ca trebuie sa ai un prosop special pentru sani, care necesita o ingrijire speciala in spital. Tot pentru sani, va trebui sa ai o crema speciala pentru mameloane, care vor avea foarte mult de suferit pana cand lucrurile intra in normal cu alaptarea bebelusului. Roaga-ti medicul sa iti recomande o astfel de crema sau poti intreba si farmacistul despre un astfel de produs, care este special si nu trebuie sa fie nociv copilului. Nu uita nici de tampoane absorbante, care iti vor proteja hainele de surplusul de lapte din sani.

    Intreaba apoi la spital daca este nevoie sa iti aduci tu vata si tampoane de acasa sau daca acestea ti se vor da din spital, pentru ca, dupa ce vei naste, timp de cateva zile vei elimina secretii sangvinolente, numite lohii.

    Nu in ultimul rand, ca totul sa fie perfect pentru orice deplasare, bagajul tau trebuie sa contina sapun, periuta si pasta de dinti, perie de par. Mai poti adauga si ceva de citit pe perioada cat vei sta in camera singura, daca bebelusul tau va fi tinut cu toti ceilalti copii, precum si servetele sau hartie igienica. Ca sa scapi de griji, nu ar strica sa iti iei si suporturi protectoare pentru toaleta.
     
    Nu uita ca bagajul tau trebuie sa contina neaparat si strictul necesar pentru bebelus. Vei vedea ca pentru el exista o lista separata cu atat de multe produse incat, daca nu esti pregatita cu majoritatea dintre ele, dupa nastere tu vei intra in panica, iar familia ta, in loc sa stea langa tine, va fi mai tot timpul pe drumuri. Fiecare spital are, de regula, o lista facuta de medicul neonatolog, pe care ar fi util sa o procuri atunci cand te apuci de bagajul tau.
     
    Bagajul va trebui sa mai contina buletin de identitate, adeverinta de salariat in care se precizeaza plata CAS si contul in care s-a facut plata, analizele din toata perioada de sarcina si o trusa epidurala, daca nasti normal.

    De asemenea, nu uita ca vei avea nevoie de hainute pentru copil. Asigura-te cu cateva body-uri, care sunt cele mai comode si usor de manevrat pentru copil. Vei mai avea nevoie de caciulite de interior, sosetele si manusi, scutece de unica folosinta speciale pentru nou-nascuti, servetele umede, o paturica, un prosop, comprese sterile pentru sters ochii, ser fiziologic, o crema pentru iritatii fesiere, dar nu pudra de talc. Poti sa iti iei si doua biberoane adaptate varstei de 0-3 luni, ceai anticolici.


    SFAT SUPERBEBE

    Este bine sa iti cumperi o pompa de san, care te va ajuta sa te mulgi si sa iti golesti sanul dupa fiecare alaptare, pentru a preveni aparitia „furiei laptelui“, si va stimula producerea de lapte. Pentru inceput, cu pompa de san iti poti dezobtura canalele galactofore, in cazul in care acestea sunt infundate. Instrumentul este posibil sa te ajute si acasa mai tarziu, cand, chiar daca nu ai probleme cu alaptarea, iti va permite sa lipsesti cateva ore fara a-ti fi teama ca nu il poti hrani corespunzator pe micut.


    INFO COMPLEMENTARA

    Nu uita ca ai venit singura la spital, dar plecati doi. Pentru plecat acasa, ai nevoie de un port-bebe sau un costumas mai gros pentru exterior, caciulita de exterior, botosei. Si, ai grija, ca si tu vei avea nevoie de haine si pantofi!


    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here