Au, ma doare burtica!

  Pot fi zeci de motive pentru aparitia unei dureri abdominale, dintre care unele serioase, altele mai putin.

  Nu trage in mod eronat concluzia ca de vina pentru o durere abdominala este un aliment consumat de copil sau apendicita. De fapt, niciuna dintre acestea nu este o cauza frecvent intalnita in practica. Inainte de a chema medicul, masoara-i copilului temperatura. Tratamentul cel mai eficient pana la sosirea medicului este sa asezi copilul in pat si sa nu ii dai nimic de mancare. Daca ii este sete, poti sa ii dai putina apa. Dupa varsta de un an, cea mai frecventa cauza de dureri abdominale este debutul unei boli, precum guturaiul, gripa, faringita, mai ales daca sunt acompaniate de febra. Este vorba doar de un semn ca boala afecteaza si intestinele, ca si alte parti ale organismului. Din acelasi motiv, aproape orice infectie poate produce la debut si varsaturi, diaree sau constipatie. Un copil mic se poate plange ca il doare burta, cand de fapt are gripa, vomitand la scurt timp dupa ce s-a plans de aceste dureri. Constipatia este alta cauza frecventa de dureri abdominale. Poate fi prelungita, cu crampe dureroase la eliminarea materiilor fecale, dar poate fi si brusca si foarte dureroasa.

  Durerea este de regula mai accentuata dupa mese. Poate sa apara in timpul procesului de formare a deprinderilor legate de folosirea olitei sau a toaletei.

  Cauzele sunt variate

  Exista diferite feluri de infectii ale tractului digestiv care pot provoca dureri abdominale, combinate uneori cu varsaturi sau diaree. Termenul medical folosit pentru acestea este „gastroenterita acuta“. Pot fi produse de unele virusuri sau bacterii. Boala trece, cel mai adesea, de la un membru al familiei la altul, fiind uneori acompaniata de febra. Copiii cu probleme de alimentatie au adesea dureri abdominale cand se asaza la masa sau dupa ce au mancat putin. Parintii cred ca aceste dureri sunt un pretext pentru a refuza sa manance. Tratamentul lor consta in incercarea parintilor de a face perioadele de masa cat mai agreabile pentru copil. Exista si alte cauze, mai rar intalnite, care pot provoca dureri abdominale: meteorism (gaze intestinale), alergii, inflamatii ale ganglionilor limfatici abdominali, tulburari renale. Durerile abdominale nevrotice pot fi o alta problema. Copiii care isi fac multe griji din diferite motive pot avea dureri abdominale mai ales in jurul orei de masa. Tot felul de emotii, de la frica la placere, pot fi o cauza de afectare a tubului digestiv.

  Ele pot provoca nu numai dureri abdominale, ci si varsaturi, diaree sau constipatie. Doctorii au studiat aceste dureri si le-au denumit „sindromul durerilor abdominale recurente“.


  INTREBAREA LUNII

  Ce se face in cazul in care copilul sufera de dureri abdominale in mod curent?

  In mod sigur, trebuie chemat medicul pentru orice durere abdominala care dureaza mai mult de o ora, fie ca este severa, fie ca nu. Medicii au experienta necesara pentru a face deosebirea intre diferitele tipuri de dureri abdominale si pot stabili tratamentul corect.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here