Alimente interzise in sarcina

    Dezvoltarea micutului in burtica sporeste necesitatea organismului in substante nutritive si energie. In consecinta, organismul „cere“ si „pofteste“ mai mult decat inainte de aparitia lui bebe, fara a tine cont ca unele alimente nu sunt benefice.

    Bucuriile culinare din iernile copilariei noastre ne tenteaza si la varsta adulta. Avem tendinta ca in lunile friguroase sa consumam o serie de alimente bogate in grasimi si zahar. Preparate dupa reteta traditionala a bunicii, dulceata de casa cu mult, foarte mult zahar si sunculita afumata de porc fac deliciul serilor petrecute in familie. Carnatii, caltabosii, sarmalutele in foi de varza acra, fripturile impanate insotite de muraturi acre si sarate abunda la masa de pranz.

    Atentie insa! Medicii recomanda cumpatare! Veti protesta, spunand ca si bunicii si strabunicii nostri au mancat asa si erau sanatosi tun. Este adevarat, insa noi nu traim in aceleasi conditii cu ei. Odata cu trecerea timpului s-au modificat conditiile si regimul de viata, mediul si chiar s-au produs modificari genetice la nivel de generatii. In conditiile actuale, organismul nostru nu mai este capabil sa proceseze grasimi saturate si zaharuri din abundenta fara a fi afectata sanatatea. In general, si mai ales in timpul sarcinii, alimentele de acest fel sunt greu de digerat si pot fi chiar nocive pentru organism.

    In concluzie, trebuie evitate alimentele bogate in grasimi (carne grasa, slanina, maioneza, cartofi prajiti) si in glucide (zahar, miere, dulceata si gem, fainoase in exces, floricele, inghetata, ciocolata si prajituri). Pentru o buna dezvoltare a bebelusului, unele grasimi, ca acizii grasi esentiali prezenti in uleiurile vegetale (soia, nuci, cereale), sunt indispensabile si trebuie consumate cu moderatie. Sunt si alimente cum ar fi lintea, orezul, cartofii care contin substante zaharoase lente, care transmit treptat energia si care sunt bune pentru organism.


    Beneficii

    Renuntarea la alimentele grase si nocive nu presupune saracirea alimentatiei. Sunt foarte multe alimente gustoase si bogate in substante nutritive care pot fi consumate: cerealele, legumele, painea integrala, carnea slaba si bine facuta, soia, lactatele si fructele. Fructele si legumele sunt alimente bogate in minerale, vitamine si fibre si nu contin grasimi.


    Dezavantaje

    Legumele crude si fructele proaspete pot fi contaminate cu oua si larve de paraziti raspandite de caini si pisici si de aceea trebuie spalate foarte bine, pentru a evita riscul imbolnavirilor si aparitiei toxoplasmozei. De asemenea, carnea gatita „in sange“ prezinta un risc mare de toxoplasmoza, salmoneloza sau infectii cu bacteria E.coli.


    INFO COMPLEMENTARA

    Sarea folosita din abundenta suprasolicita rinichii si mareste retentia de lichide. Ea poate fi folosita mai putin in mancare si inlocuita cu plante aromatice, ca de exemplu chimenul si feniculul.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here