Alaptarea bebelusului, magica legatura

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Nu exista o pozitie ideala pentru alaptare. Pentru ca totul sa mearga bine este indicat sa alegi orice pozitie care in acel moment iti pare mai comoda, tinand cont de starea bebelusului, de pozitia in care se simte confortabil, dar si de preferintele tale.

    Alaptarea la san este mijlocul natural si de neinlocuit pe care natura ni l-a dat pentru a putea asigura copiilor nostri toate substantele de care au nevoie pentru a se hrani, a se apara de germenii si bacteriile care ii inconjoara si pentru a creste sanatosi. Alaptarea este o baza pentru dezvoltarea fizica, mentala, sociala si emotiva normala a copilului.

    Este bine ca, pe parcursul zilei, sa variezi pozitia in care stai atunci cand alaptezi bebelusul. Acest lucru va facilita golirea completa a sanilor de lapte. Este bine sa alegi pozitia de alaptat si in functie de felul in care te simti tu, pentru a nu transmite starea ta de tensiune bebelusului, in cazul in care te doare ceva sau te simti rau.

    Intinsa pe pat. Atunci cand alaptezi, lucrul cel mai important este sa te simti bine si sa eviti orice tensiune sau durere. Poti alapta atunci cand stai pe o parte, in pat, sprijinita pe antebrat sau pe o perna, cu picioarele indoite. In aceasta pozitie, apropie bebelusul de san si tine-i capul cu mana, destul de aproape pentru a-l putea alapta. Eventual, pentru a fi intr-o pozitie confortabila si pentru a fi la nivelul sanului tau, ii poti pune sub cap o mica pernuta.

    Tine copilul in asa fel incat sa aiba burtica lipita de corpul tau, fata intoarsa catre san, cu urechea si spatele bine aliniate pe acelasi ax si capul usor inclinat catre spate, in asa fel incat nasul sa nu fie lipit de san si bebe sa poata respira. Pentru a evita ca bebelusul sa se rostogoleasca pe spate, foloseste o paturica rasucita pe care sa o asezi la spatele lui.

    In timpul alaptarii, trebuie sa verifici daca sanii se detensioneaza complet. Se poate intampla ca un canal sa fie infundat sau partial desfundat si, astfel, in portiunea aferenta laptele sa ramana stocat.

    Avantaje. Pozitia "intinsa pe o parte" este potrivita in cazul in care iti este greu sa stai asezata din cauza epiziotomiei, edemelor genitale sau a taieturii operatiei de cezariana, care pot provoca dureri. De asemenea, este potrivita si pentru alaptarea din timpul noptii, multe mame preferand-o pentru faptul ca este mai odihnitoare.

    Dezavantaje. In momentul in care alaptezi in aceeasi pozitie, mamelonul este solicitat doar dintr-o directie si se favorizeaza cu predilectie golirea acelorasi parti ale sanului. De asemenea, daca pozitia de alaptare nu se schimba, se exercita presiune asupra acelorasi parti ale areolei mamare, fapt care iti poate provoca suferinta.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here