Vrei sa-ti integrezi copilul printre cei bolnavi de varicela? Avantaje si dezavantaje

Varicela este o infectie virala contagioasa comuna printre copii. Desi exista imunizare impotriva varicelei prin vaccin, sunt parinti care prefera sa-si integreze copilul printre ceilalti copii bolnavi la asa numitele „petreceri cu varicela”. Cat de sigur este ca cel mic sa contracteze virusul cat mai devreme, prin constrangere de catre parinti?

Desi notiunea „petrecerilor cu varicela” a fost inventata demult, in prezent se pare ca aceasta activitate controversata a castigat iarasi in popularitate. Anumiti parinti nu vor sa-si vaccineze copilul, dar in acelasi timp acestia isi doresc ca cel mic sa-si dezvolte o imunitate impotriva varicelei, in mod natural.

Citeste si Bolile copilariei- ce trebuie sa stii despre ele

In schimb, comunitatea medicala inca recomanda vaccinul, cea mai sigura forma de a capata imunitate impotriva varicelei.

Ce sunt „petrecerile cu varicela”?

In general, varicela afecteaza o persoana o singura data. Pe langa micile umflaturi rosii care dau senzatie de mancarime, alte simptome ale varicelei includ lipsa apetitului, febra, durerile de cap si starea de rau.

In timpul petrecerii cu varicela, parintii sau ingrijitorii incurajeaza copilul sanatos sa se joace, sa manance si sa interactioneze cu ceilalti copii care sunt bolnavi de varicela. Aceste petreceri erau cunoscute inainte ca vaccinul sa fie inca accesibil, valabil. Desi in prezent exista vaccin impotriva varicelei, inca mai sunt persoane care adopta ideea unei petreceri cu varicela.

Beneficiile si riscurile la care se expune copilul sanatos la o petrecere cu varicela

Desi varicela este suparatoare, destul de rar poate deveni severa la copilul sanatos. Potrivit Centrelor pentru Controlul si Preventia Bolilor (presc. engl. CDC), infectia se mentine intre cinci si sapte zile.

Anumite persoane care nu s-au confruntat cu varicela inainte, pot experimenta simptome severe si complicatii de sanatate. Astfel, este vorba despre nou-nascuti, bebelusi, adolescenti, persoane cu sistem imunitar scazut, femei insarcinate si adulti.

Printre complicatiile varicelei se pot numara pneumonia, septicemia sau infectii la nivelul creierului.

Citeste si Vaccinarea copilului: de ce sunt ingrijorati parintii

Chiar daca sunt copii care desi s-au vaccinat inca fac varicela, simptomele in acest caz pot fi mai blande, copilul confruntandu-se cu mai putine umflaturi rosii (basici).

Un copil care merge la o petrecere cu varicela si care contracteaza infectia, de obicei, va experimenta procesul intreg al varicelei. Desi se intampla destul de rar la copiii sanatosi, exista riscul de a face complicatii dupa ce s-au infectat cu virusul varicelo-zosterian.

Specialistii din cadrul CDC recomanda doua doze a vaccinului, fiind in proportie de 90% eficient impotriva varicelei, si anume:

  • prima doza intre 12 si 15 luni de viata ale bebelusului;
  • a doua doza intre primii patru si sase ani de viata;
  • copilul care are peste 13 ani si nu a avut niciodata varicela ar trebui sa faca cele doua doze de vaccin cu cel putin 28 de zile pauza intre cele doua.

In concluzie, orice parinte care planuieste sa-si integreze copilul la o petrecere cu varicela trebuie, ca inainte, sa ceara sfatul medicului, chiar daca este vorba de cel mai sanatos copil.

Copiii si adultii care stiu ca au un risc mare de a face complicatii ale varicelei nu trebuie sa ia parte la aceste petreceri. In acest caz, este vorba despre nou-nascuti, bebelusi si copiii cu varsta peste 13 ani care nu au avut niciodata varicela.

Citeste si Cat timp tii copilul acasa, in functie de ce boala a copliariei are

Sursa articol original: Medical News Today

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here