Copilul e cuminte la scoala, dar cand vine acasa… incepe apocalipsa!

Daca vorbesti cu invatatorul/profesorul/educatorul, iti va spune “Dar e foarte cuminte la scoala! Invata, este docil, manierat, am doar cuvinte de lauda la adresa copilului!”. Atunci de ce se comporta diferit acasa? De ce incepe “apocalipsa” dupa scoala?

Auzind ca invatatorul e multumit de „cumintenia” minunatului tau copil, iti vine sa te intrebi: “Oare vorbeste despre acelasi copil? Pentru ca al meu, atunci cand vine de la scoala, se dezlantuie, se razvrateste, alearga, sare, nu se poate opri sau din contra, are zile in care este foarte melancolic si pare ca nu are chef de nimic”.

Citeste si: Sfaturi sa se (re)acomodeze la scoala

Colapsul emotional de dupa scoala

Multi copii experimenteaza acest “colaps emotional”, aceasta perioada de “reechilibrare”, de “detensionare” fireasca.  Este o situatie pe care o experimenteaza multi copii.

“Unii copii se razvratesc si sunt incredibil de activi, de nazbatiosi si simt nevoia sa-si scoata tot acel cumul de energii si emotii simtite,  in timp ce altii cauta solitudinea sau se retrag in camera lor pentru scurt timp, fiindca simt nevoia de momente de liniste dupa scoala”, spune psihologul Stacy Haynes, pe mother.ly.

Da, este normal pentru copii ca dupa scoala sa-si elibereze, sub o forma sau alta, acele energii (emotionale, mintale si fizice) imediat cum au ajuns acasa. Pana la urma nu este usor sa-ti gestionezi emotiile acolo, la scoala si sa te controlezi, nu-i asa? Ai nevoie de timp si de spatiu sa te detensionezi!

“Acest “colaps emotional” este observat mult mai des in randul copiilor sub 12 ani”, spune psihoterapeutul Nancy Brooks . Vezi si  Hai la scoala/gradinita!

In special in cazul copiilor mai mici, parintii recunosc ca acest colaps emotional este observat sub forma de tantrumuri si indispozitii dese.

“Nu intrebati copiii despre cum a fost la scoala/gradinita imediat cum vin acasa. Copilul are nevoie de un moment de relaxare a mintii, de reechilibrare”, spune psihoterapeutul Nancy Brooks.

Ceea ce multi adulti uita este ca si ei au nevoie de un moment de detensionare, atunci cand se intorc de la serviciu, nu-i asa?

S-ar putea sa te intereseze si: Bullying. Agresivitatea copiilor in scoala

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here