De ce psihoterapia adleriana incurajeaza nasterea naturala?

“Conteaza sa-i facilitam copilului o intrare blanda si primitoare in viata”, sustine psihoterapeutul Ramona  Andrei. Mai multe despre psihoterapia adleriana si de ce incurajeaza un psihoterapeut nasterea naturala, aflam de la Ramona Andrei, psihoterapeut adlerian, dar si autorul cartii „Rescrie Povestea Nasterii”.

Daca esti o viitoare mama responsabila si interesata despre subiectul nasterii naturale, te invitam vineri, pe 28 septembrie, la ora 16.00, la seminarul „Povestea nasterii naturale”, care este organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, la Sala Polivalenta.

Ce inseamna si ce sustine psihoterapia adleriana?

Psihoterapia adleriana este o abordare psihoterapeutica umanista, care este focalizata pe abilitatea naturala umana de a depasi obstacole si a evolua catre un plus perceput. Sustine relatia terapeutica democratica, bazata pe respect si egalitate si sprijina demersul individului de a-si regasi adevarata natura si a-si folosi toate resursele pentru o viata mai buna nu doar pentru sine, dar si pentru comunitate. Este de altfel unica in felul in care priveste contributia la comunitate ca si virtute si abilitate de maturitate.

La ce facea referire Alfred Adler, atunci cand a introdus termenul de “constelatie familiala”?

Adler a introdus conceptul de constelatie familiala pentru ca a descoperit ca fiecare copil creste intr-un anumit mediu si isi gaseste un anumit loc in familie, in functie de pozitia nasterii, de factorii sociali si relationali pe care-i intalneste in experientele timpurii de viata. Constelatia se refera la pozitia percepută a copilului in cadrul sistemului familial si modul in care se defineste si alege sa evolueze in functie de cum defineste si celelalte roluri din familie. Conceptul a fost mult valorizat de catre toate abordarile umaniste si sistemice in psihoterapie.

Conteaza cum alegem sa ne nastem copilul?

Conteaza tot ceea ce creeaza cadrul si atmosfera in care apare copilul, dar ceea ce determina interpretarea acestuia asupra sinelui, a vietii si a relatiilor cu ceilalti va fi unic si va tine strict de puterile si resursele pe care si le simte, si le recunoaste. Conteaza insa sa-i facilitam copilului o intrare blanda si primitoare in viata…tot asa cum si pentru noi, adultii, conteaza cum suntem primiti in casa si viata cuiva, si asta va influenta impresia noastra despre un om, o comunitate sau o cultura.

Cum ne poate ajuta un psihoterapeut adlerian sa ne pregatim de acea nastere frumoasa si fireasca la care visam?

Cred ca orice psihoterapeut bun va face tot ce tine de el sa incurajeze o conectare usoara a mamei cu copilul, o reglare a relatiei de cuplu (astfel incat copilul sa vina intr-o relatie stabila emotional) si va sustine o stare de prezenta a ambilor parinti. Un psihoterapeut adlerian va insufla multa incredere nu doar in resursele mamei, ci si in resursele copilului de a-si croi drumul catre viata. In mod special, un adlerian incurajeaza un proces natural… adica o atenta observare a miscarii in procesul nasterii, fara interventii care sa forteze nasterea, cu exceptia situatiilor medicale in care nici mama, nici copilul nu pot sa faca nimic, astfel incat sa le fie bine.

Ramona Andrei, psihoterapeut

Sfatul psihoterapeutului pentru o viitoare mama:

Sa invete sa-si simta corpul, sa aiba incredere in propria intuitie si in propriul corp, dar mai ales in inteligenta naturii: natura corpului ei si natura intuitiva a copilului, care are toate resursele astfel incat sa-i fie bine. Blandetea si conectarea sunt esentiale.

 

 

 

 

Poti afla mai multe de la psihoterapeutul Ramona Andrei, care va veni la seminarul “Povestea nasterii naturale” si va vorbi despre cum poti avea o nastere frumoasa si fireasca, exact asa cum ti-o doresti.

Alaturi de psihoterapeutul Ramona Andrei, vor fi prezenti si urmatorii specialisti: Ioan Boleac, ginecolog-obstetrician, Irina Popescu, moasa, doula Adelina Mitrofan Badea, dar si Ela Craciun, cunoscuta bloggerita de parenting, cunoscuta si ca SuperMom.

Seminarul “Povestea nasterii naturale” este organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente si va avea loc vineri, pe 28 septembrie, la Sala Polivalenta.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here