Cum inveti copilul sa mearga pe bicicleta?

Te gandesti ca este momentul potrivit sa-ti inveti copilul cum sa mearga pe bicicleta, doar ca nu stii de ce sa tii cont, ce sa faci si parca nici nu-ti mai amintesti cum au procedat parintii tai atunci cand te-au invatat sa mergi pe bicicleta? Atunci aceste sfaturi iti vor fi utile.

Cand?

,,Este important sa astepti pana in momentul in care copilul detine abilitatea de coordonare si capacitatea de a-si mentine echilibrul, si nu trebuie sa-l fortam, daca nu este suficient de pregatit”, sustine englezul Isla Rowntree, antrenor si campion national de ciclism.

De obicei, fereastra pentru a invata sa mergi pe bicicleta este undeva intre 4 si 6 ani si inainte de orice nu uita, ca un copil va invata cel mai usor observand si copiind comportamentul sau actiunile adultilor. Lasa-l sa te observe cum procedezi atunci cand mergi pe bicicleta, daca ai posibilitatea chiar sa-l plimbi si pe el cu tine.

Locatia

Este important sa fie un spatiu linistit, neaglomerat, fara dealuri, fara masini, unde se poate simti in siguranta. Oricat de tentant ar fi, un teren cu iarba nu este un loc potrivit de a invata sa mearga pe bicicleta, ba chiar ar putea ingreuna procesul de invatare, scrie cyclingweekly.com.

Citeste si: Te rog, scoate copilul afara! Sa se bucure de natura, sa se joace si sa creasca!

Echipamentul

Bicicleta nu trebuie luata mai mare, ca sa fie buna si peste doi ani, pentru ca risti astfel ca abia peste doi ani sa poata sa urce pe ea. Este esential sa fie potrivita pentru varsta, inaltimea si greutatea lui. Apoi urmeaza casca de protectie, care trebuie ajustata corect dupa marimea capsorului lui. Si saua si ghidonul trebuie ajustate.

Prima etapa: fara pedale

In acest caz, bicicleta fara pedale este minunata. Copilul va avea astfel posibilitatea sa invete cum se ,,simte” pe bicicleta, cum sa-si mentina echilibrul, cum sa-si controleze viteza, cum sa faca stanga-dreapta si si controleze bicicleta.

Cum sa-l ajuti? 

Tinandu-l de subrat sau asezand o mana pe torace si cealalta la spatele copilului. Una dintre cele mai frevente greseli este atunci cand parintele tine ghidonul bicicletei in locul copilului.
O alta greseala facuta de parinti este atunci cand observa ca micutul a inteles ideea de cum trebuie sa-si impinga piciorusele si il lasa pe copil mult prea devreme, fara sa-l sustina. Daca pica, va fi mai dificil sa-si recapete increderea sau chiar va fi tentat sa renunte sa urce pe bicicleta.

Etapa a doua: cu pedale

Abia dupa ce copilul a stapanit foarte bine echilibrul pe bicicleta fara pedale poate trece cu incredere pe bicicleta cu pedale, sustinandu-l in acelasi fel ca si in cazul primei biciclete.

Distractie

Nu uita ca mersul pe bicicleta trebuie sa fie o activitate distractiva pentru copil!

S-ar putea sa-ti placa si: Jocurile copilariei noastre… Ti le mai amintesti?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here