Copilul a facut la olita? Invata-l cum sa aiba grija de igiena sa personala!

Niciun micut nu are inca abilitatile necesare pentru a se curata dupa ce isi face nevoile la olita. Nu conteaza cat de mult isi doreste sa fie „un copil mare” si „independent”, se prea poate sa nu aiba inca acea dexteritate dezvoltata. Totodata, copilului ii poate lua ceva timp pana cand va putea sa se stearga singur dupa ce si-a facut „treaba”, de aceea va avea nevoie de rabdarea si de intelegerea ta.

Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii

Cum iti ajuti copilul sa-si mentina igiena personala dupa operatiunea „olita”

Fii un parinte realist

Anumite miscari nu pot fi realizate fara un anumit nivel al dezvoltarii abilitatilor motorii fine. Cu alte cuvinte, este firesc ca cel mic sa nu-si aiba inca aceste „calitati” dezvoltate, potrivit Fatherly.

Fii un bun antrenor pentru copilul tau!

Actiunea de a „se curata” este mai putin intuitiva decat instinctul de „a-si face treburile”, iar copilul va avea nevoie de instructiuni explicite din partea ta, de practica si de verificare a tot ce a invatat.

Citeste si Expunerea copilului la animalele din curte aduce beneficii sistemului sau imunitar

Ramai calm

Nimic din presiunea unui parinte agitat nu avea avea efecte pozitive asupra copilului.

Daca igiena personala nu este tocmai perfecta, asta nu va insemna ca este sfarsitul lumii

Este firesc ca cel mic sa mai aiba nevoie de timp pana pana cand isi poate deprinde abilitatile necesare de a se curata personal, in timp ce exista posibilitatea ca pantalonasii lui sa nu fie intotdeauna cei mai curati.

„Indiferent ca vorbim despre un copil in varsta de trei ani sau de patru ani, chiar daca a facut la olita, nu intotdeauna se va termina asa cum ti-ai dorit. Ca parinte, te poti gandi si la varsta micutului tau si se poate intampla ca acesta sa nu fie pregatit inca de a face acest pas, iar asta este perfect in regula”, explica dr. Roseanne Lesack, psiholog licentiat.

Tot ceea ce poate face parintele este sa-l „instruiasca” pe copil, sa verifice daca este curat dupa ce si-a facut nevoile la olita si sa-i ofere un feedback asupra felului in care micutul a procedat.

Aminteste-ti ca cel mic nu are o notiune bine stabilita in ceea ce priveste operatiunea „olita” si se poate intampla sa nu stie de cata hartie igienica va avea nevoie sau ce poate fi aruncat la toaleta si ce nu. De aceea, ca parinte, vei avea nevoie de rabdare, in timp ce micutul tau va avea nevoie de sprijinul si de sfaturile tale.

Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii

Spalatul mainilor – o regula de aur!

Cand vine vorba despre igiena personala, spalatul mainilor nu trebuie sa lipseasca niciodata din „rutina” zilnica a copilului.

„Invata-l pe cel mic despre importanta igienizarii mainilor. Este cel mai important lucru de invatat atunci cand vine vorba despre o baie, despre o toaleta care contine multi microbi. Parintii, in general, isi doresc ca micutii lor, chiar si cei care nu au dezvoltate suficient abilitatile motorii, sa aiba parte de o experienta <<curata>> in timp ce isi fac nevoile. Imagineaza-ti doar ca atat timp cat copilul nu reuseste sa-si tina, in manuta, un creion, nu va fi inca capabil nici sa se confrunte cu abilitatea de a se curata singur”, explica psihologul.

Care sunt primii pasi in a mentine igiena personala a copilului, potrivit medicului pediatru, Orlena Kerek:

  • Invata-l ca va avea nevoie de o sursa de hartie igienica atunci cand va avea nevoie sa-si faca „treburile”;
  • Invata-l de cata cantitate de hartie igienica poate avea nevoie;
  • Invata-l ca va trebui sa verifice daca nu cumva hartia este murdara, iar in cazul in care este, atunci va trebui sa le indeparteze folosindu-se de cele curate;
  • Invata-ti fetita cum sa se stearga din fata in spate pentru a se preveni infectiile tractului urinar;
  • Invata-l cum sa foloseasca hartia igienica doar o data, nu sa o refoloseasca de mai multe ori;
  • Invata-l cum sa-si mentina igiena personala;
  • Invata-l sa-si traga pantalonii dupa ce si-a facut nevoile;
  • Invata-l cum sa se spele pe manute.

In cazul in care este vorba despre acea „treaba serioasa si mare”, invata-l pe cel mic cum sa-si stearga canalul prin care isi face nevoia aplicand hartia din fata catre spate. Totodata nu te sfii sa-ti incurajezi copilul atunci cand invata sa-si poarte singurel de grija, mai precizeaza medicul pediatru pe pagina sa de blog „Snotty Noses”.

Citeste si Igiena gravidei

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here