Ce sporturi pot face copiii cu astm? Recomandari de la conf. dr. Roxana Maria Nemes

Un copil cu astm nu are contraindicatie la efort, dar adesea parintii hiperprotectivi au tendinta de a-l tine departe pe copilul astmatic de efortul fizic. Ce sporturi pot face copiii cu astm, ne ofera cateva recomandari conf. dr. Roxana Maria Nemes, cercetator stiintific, doctor in stiinte medicale, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta”.

,,In mod normal recomand parintilor sa nu-si scuteasca copiii de activitate sportiva. Sportul dezvolta minunat corpul uman, mintea, deci suntem cu atat mai relaxati cu cat accesam activitatile sportive. Recomand parintilor sa evite salile in care avem o incarcatura mare de praf, iar daca doresc sa practice copiii lor inotul nu exista contraindicatie pentru acest sport. Daca bazinele sunt hiperclorinate si exista o senzatie de respiratie greoaie datorita incarcaturii mari cu clor, sa evite pe o perioada mai scurta. In bazinele deschise nu este absolut nicio problema, orice sport poate fi practicat cu succes”, a declarat dr. Nemes.

Printre activitatile sportive potrivite pentru cei care sufera de astm se afla baseballul, softballul, golful, artele martiale, scrima, voleiul, yoga.

,,Dansurile, tenisul, orice sport ii vine copilului bine”, completeaza conf.dr. Roxana Nemes, spunand ca sunt cativa sportivi, care desi sufera de astm, au reusit sa faca performante notabile in sport. Printre persoanele astmatice care au facut istorie in lumea sportului, se afla si David Beckham, Greg Louganis, Paula Radcliffe.

Mai multe detalii despre activitatile de educatie fizica pe care le pot face copiii, puteti afla din articolele scrise la tema lunii ,,Sporturi pentru copii”

,,Sunt pacienti astmatici care uneori resimt o anumita jena, o stare de constrictie in anotimpurile reci atunci cand ar trebui sa practice un sport cu expunere mai mare la frig. In acest caz trebuie putina atentie si gestionat corect episodul respectiv”, recomanda penumologul pediatru de la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta”.

Vezi si Astmul alergic nu se poate vindeca!

Autor: Alexandra Manaila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here