Care sunt tipurile de inteligenta predominante ale copilului cu ADHD?

ADHD este prezenta inca din copilarie si se caracterizeaza printr-o hiperactivitate si lipsa de atentie persistente. Au fost analizate si comparate, intr-un studiu, tipurile de inteligenta ale copiilor cu ADHD si ale celor care nu sufereau de aceasta tulburare. Stiind aceste rezultate, dar si la ce se poate descurca un copil care sufera de ADHD, lucrurile se pot simplifica. Avand in vedere punctele slabe, putem incerca fie sa le imbunatatim, prin perseverenta exercitiilor si a activitatilor, fie ne concentram asupra punctelor tari ale copilului, cum ar fi, spre exemplu, abilitatile fizice.

Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie (engl. Attention Deficit Hyperactivity Disorder, presc. ADHD) este o tulburare de neurodezvoltare, aparand in urma afectarii creierului copilului in timpul sarcinii, la nastere sau dupa nastere, iar simptomele de care sufera copilul sunt hiperactivitatea, impulsivitatea si neatentia, scriu specialisti ai clinicii Regina Maria.

Citeste si Cum dezvolti inteligenta copilului tau

ADHD este o problema psihologica comuna din timpul copilariei. Intr-un studiu, numit si Profilul multiplelor inteligente ale copilului cu ADHD in comparatie cu profilul celor care nu sufera de ADHD (Multiple Intelligences Profiles of Children with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder in Comparison with Nonattention Deficit and Hyperactivity Disorder), publicat online la Biblioteca Nationala de Medicina a Americii (2017), au fost evaluate si analizate tipurile de inteligenta ale copilului care sufera de ADHD comparativ cu cei care nu sufera de aceasta tulburare.

Astfel, au participat 50 de copii cu varsta cuprinsa intre sase si 13 ani, fiind impartiti in doua grupe: cei cu ADHD si ceilalti copii fara ADHD. Copiii care sufereau de ADHD au fost mentionati Clinicii de psihiatrie pentru copii si adolescenti din Isfahan, Iran, in anul 2014. Au fost selectati copiii care nu au primit tratament medicamentos intre lunile august si decembrie ale anului 2014. Probele s-au bazat pe interviul clinic, realizat de psihiatru si de psiholog. A fost utilizat testul pentru inteligenta rationala (IQ), iar rezultatele au fost comparate cu cele de la testul pentru inteligenta multipla.

Comparand profilul intre cele doua grupe de copii, s-a aflat ca exista mai multe tipuri de inteligenta la grupa copiilor fara ADHD, diferenta fiind semnificativa in testele de logica, interpersonale si intrapersonale. In rest, nu a existat o diferenta semnificativa privind celelalte tipuri de inteligenta la cele doua grupe. Scorul la testul IQ a fost de 102.42 plus ori minus 16.26 si 96.72 plus sau minus 16.06, ceea ce evidentiaza efectul ADHD asupra rezultatelor IQ.

Citeste si Ce sunt abilitatile de memorie si cum le poti dezvolta la copii? 

Cele doua profiluri ale grupelor au fost comparate, folosindu-se MANCOVA sau Analiza multivariata a covariantei.

Covarianta este un concept folosit in statistica si in teoria probabilitatii care descrie modalitatea in care evolutia a doua variabile se schimba atunci cand sunt comparate, scrie Financial Market.

Rezultatele sugereaza o diferenta semnificativa intre cele doua grupe. Profilele individuale au variat semnificativ in ceea ce priveste zonele interpersonale, logico-matematice si intelectuale intre cele doua grupe. Pe de alta parte, nu a fost gasita nicio diferenta semnificativa intre celelalte tipuri de inteligenta ale grupelor.

Desi rezultatele testului IQ si ale testului multiplelor inteligente au fost mult mai semnificative pentru grupa copiilor sanatosi. Cercetatorii au demonstrat ca rezultatele testelor de inteligenta rationala si inteligenta multipla au fost mai mari la grupul de control decat la grupul cu ADHD. De asemenea, aproape toate profilurile au avut legatura unul cu celalalt. Mai exact, exista o legatura mai mare intre profilul spatial, cel logico-matematic si cel fizic in grupul de control si o legatura intre profilul spatial cu cel muzical si profilul interpersonal cu cel verbal in grupul copiilor cu ADHD.

Citeste si Ce gen de inteligenta are copilul

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here