Unul dintre parintii lui biologici este in inchisoare? Cum ii impartasesti copilului tau informatiile dificile despre cei care i-au dat viata

copil adoptat

Momentul in care copilul incepe sa ceara detalii despre parintii sai naturali este, in cele mai multe cazuri, inconfortabil, chiar dureros, pentru parintii adoptivi. Lucrurile se complica si mai tare daca informatiile despre familia biologica sunt dificil de procesat, mai ales pentru un copil (a fost conceput in urma unui viol, in urma incestului, unul dintre parinti este in inchisoare etc.).

Atunci cand informatiile despre familia biologica a copilului sunt inconfortabile sau chiar tragice, parintii adoptivi pot fi tentati sa ii ascunda adevarul micutului, gandindu-se ca astfel il protejeaza. In realitate, insa, astfel de minciuni pot face mai mult rau decat bine. Secretele pot iesi la iveala, cauzand durere celor implicati, mai ales copilului. Doar faptul ca ai simtit nevoia sa ii ascunzi anumite informatii despre familia sa naturala il poate face pe cel mic sa creada ca are motive sa se simta rusinat. Cum, insa, ii poti impartasi detaliile mai putin placute despre viata lui?

Copil adoptat. Asteapta momentul potrivit pentru marturisiri delicate

In cele mai multe cazuri, parintii amana momentul marturisirilor delicate pana cand copilul ajunge in perioada adolescentei. O perioada dificila pentru tineri, adolescenta este insa unul dintre cele nepotrivite momente pentru astfel de marturisiri, potrivit adoptivefamilies.ro, o publicatie premiata din Statele Unite care se adreseaza tuturor celor care planuiesc sa adopte sau au adoptat un copil. Desi se afla la varsta la care pot intelege mai bine informatiile pe care le primesc, adolescentii sunt inclinati sa internalizeze ganduri si comportamente distructive. O varsta potrivita pentru dezvaluiri dificile in legatura cu originile lor este cea de 8 ani – copilul are timp sa proceseze informatiile primite, iar tu ai timp sa ii explici ca nu este predestinat genetic sa repete greselile parintilor sai biologici.

In acest caz, sfaturile unui psiholog sau ale unui expert social ti-ar putea fi de ajutor. Tine cont, insa, si de urmatoarele lucruri inainte de a-i da copilului tau vestile dificile:

  1. Verifica informatiile. Inainte sa ii spui copilului tau lucruri neplacute despre familia sa biologica, verifica daca informatiile sunt adevarate. Uneori, informatiile impartasite de agentiile de adoptie parintilor adoptivi sunt supozitii, aluzii caluminoase sau simple interpretari.
  2. Verifica sursele. Aminteste-ti daca persoana de la care ai aflat detalii despre viata parintilor biologici ai copilului tau a emis judecati de valoare si daca ti-a furnizat dovezi pentru lucrurile sustinute. Daca suspectezi ca informatiile sunt false sau denaturate, ai grija sa ii spui copilului tau acest lucru.
  3. Analizeaza-ti atent sentimentele si parerile personale. Incearca sa iti recunosti tie insati si sa ii recunosti copilului tau ce simti fata de actiunile parintilor sai biologici, iar apoi incercati impreuna sa separati sentimentele personale de felul in care ii definiti.
  4. Fii atenta la starile copilului tau. Unele momente sunt mai potrivite decat altele pentru vestile dificile. Daca micutul tau intampina probleme de adaptare la o noua scoala, daca are o imagine de sine proasta, daca este furios sau daca sufera din alte motive, ar trebui sa il ajuti sa depaseasca mai intai aceste stari neplacute. Poti apela la ajutorul unui consilier pentru copii pentru a alege, impreuna, cel mai pun moment pentru a-i impartasi copilului tau lucrurile suparatoare despre originile sale.
  5. Gandeste-te la cum ii vei spune. Cel mai important este sa fii deschisa, sincera, intelegatoare si empatica. Nu lasa loc confuziilor. Poti incerca sa scrii inainte ceea ce vrei sa ii spui. Copilul tau va avea, probabil, nevoie de timp pentru a digera informatiile, asa ca trebuie sa ii respecti sentimentele. Incurajeaza-l sa discute si cu alti adulti in fata carora se deschide cu usurinta, fie ca vorbim despre familie, prieteni sau un terapeut.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here