Toddler-ul si disciplina: cum setezi corect limitele?

Probabil ai auzit destul de des ideea ca, atunci cand este vorba despre un copil, disciplina joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea lui. Un copil are nevoie de limite. Neurologia a confirmat, gratie mai multor studii ca, atunci cand un copil se confrunta cu nevoia de-a urma un impuls, de exemplu, de a lua ceva ce-si doreste – jucaria din mana altui copil-, exista totusi cateva lucruri de care are mai mare nevoie, un exemplu ar fi, dorinta de a avea o conexiune sigura, calda si fericita cu tine, parintele, si din acest motiv copilul va invata autocontrolul. De aceea, setarea limitelor il invata pe copil cum sa-si seteze pe viitor propriile limite si cum sa detina succesul atunci cand este vorba despre autocontrol. Toddler-ul si disciplina, afla aici cum setezi corect limitele.

Citeste si: Copile, fii cuminte si sa faci ce-ti spun eu! 

,,Nu-mi place sa-i setez limite copilului meu! Mi se pare cea mai dificila parte a rolului de parinte!”

Unii parinti intampina dificultati atunci cand este vorba despre setarea limitelor, nu suporta ideea de a asista la emotii explozive din partea copilului, mai ales daca se mai si confrunta cu un toddler cu episoade de tantrumuri (crize de furie). Si nici nu-si doresc ca micutul sa fie suparat pe ei. Deseori auzim spunandu-se despre acesti copii ca ar fi ,,prea alintati”, scrie ahaparenting.com.

Doar ca acesti parinti nu inteleg ca, in timp, urmand acest stil de parenting, aceasta alegere de a nu seta limite sau de a fi prea permisivi, copilul nu-si dezvolta acele abilitati atat de necesare de a-si gestiona emotiile, de a-si tolera frustrarea, de a se ambitiona si motiva.

,,Numar pana la 3 si copilul face repede cum ii spun eu. Fara alte discutii”

Alti parinti spun ca nu au nicio problema atunci cand seteaza limitele si sunt chiar mandri de obedienta copilului, atunci cand ii ofera indicatii sau cerinte. Dar respectivii parinti nu inteleg ca, acesti copii ,,cuminti” vor fi astfel pana pe la gimnaziu sau liceu, iar cand vor intra in ,,viata de adult” nu vor avea abilitatea de a gandi pentru sine, de a lua decizii, de a face alegeri asumate, nu vor sti ce au de facut etc. Copiii crescuti de parinti prea autoritari au tendinta de fi influentati mult prea usor de cei de varsta lor, pot sa devina victime ale bullying-ului, iar pe viitor intampina dificultati in a-si gestiona emotiile puternice si au tendinta de a suferi de depresie.

Citeste si: Atunci cand mama spune prea des “nu!”

Si atunci, cum setezi limitele?

Calea de mijloc este cea care are cele mai bune rezultate, sustin specialistii. Calea dintre parentingul autoritar si cel prea permisiv. Cercetatorii spun ca un copil va creste si se va dezvolta armonios atunci cand vom seta limite necesare si cand o vom face intr-un mod empatic. Felul in care stabilesti limitele este cheia succesului in acest caz!

Ce inseamna sa setezi limitele, dar intr-un mod empatic?

  • Focuseaza-te sa ai o conexiune stransa si sanatoasa cu copilul, astfel incat el sa stie ca esti de partea lui, orice ar fi.
  • Este important sa te pui si in locul lui, sa vezi lucrurile din perspectiva lui.
  • Rezista tentatiei de a-l pedepsi (in orice fel). Atunci cand setezi o limita, el invata o lectie.
  • Nu-i spune pres des ,,nu”. Seteaza doar limitele care trebuie sa existe cu adevarat, astfel incat viata copilului sa fie mai mult despre descoperire si conexiune, decat despre limite si frustrari acumulate.

Dar cum stiu care limite sunt cele necesare?

Probabil ca stii deja raspunsul, cu toate acestea, prioritare sunt cele legate de siguranta copilului. Siguranta pentru sine si pentru ceilalti –acestea sunt limite care chiar nu pot fi negociate. Sa-i trateze pe ceilalti cu respect, in acelasi timp sa invete ca trebuie sa pledeze si pentru propriile nevoi, fara a-i ataca pe ceilalti. Sa aiba grija de propria igiena, sa curete dupa sine, atunci cand face mizerie, sa aiba parte de un somn bun etc. Toate aceste limite le va invata treptat si le veti seta impreuna in functie de varsta si abilitatile lui.

Sfatul specialistilor este sa nu eziti sa setezi limite, doar ca sa nu creezi limite mult prea multe, unele inutile si care nu-l lasa sa faca alegeri sau sa invete autocontrolul.

Citeste si: Copile, te iubesc, te apreciez, cred in tine, esti un om minunat!

Traducere si adaptare: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here