Taierea motului sau ruperea turtei la copilul de 1 an: responsabilitatile nasilor si parintilor

Imagine de Teryn Poole de la Pixabay

Atunci cand bebelusul implineste 1 an este un prilej de mare sarbatoare pentru parinti, bunici, frati si surori, prieteni, nasi. Iar multi asociaza acest eveniment cu un ritual numit “taierea motului” (in cazul unui baietel) sau “ruperea turtei” (in cazul unei fetite). Si chiar daca nu este un obicei ce tine de crestinism (ba chiar se considera a fi un ritual “pagan”), pentru multi proaspeti parinti, aceasta poate fi o ocazie de petrecere care ii reuneste pe toti cei dragi, iar in centrul atentiei se afla, bineinteles, copilul.

Care sunt traditiile legate de “taierea motului” sau “ruperea turtei”?

Prima suvita a bebelusului este taiata la biserica, in timpul botezului, de catre preotul care oficiaza aceasta ceremonie si se spune ca, un copil nu va fi tuns de nimeni pana ce nasa nu-i “ia din mot” (taie o mica suvita din parul copilului), de obicei, atunci cand implineste varsta de 1 an.

Cum anume se procedeaza? Nasa alege, cu delicatete, o suvita mica din crestetul copilului si o leaga cu o panglica, apoi cu un foarfece ii taie suvita, care fie va fi pusa intr-o cutiuta speciala, pentru a fi pastrata sau care va fi picurata cu un pic de ceara din lumanarea de la botez pe un banut de argint.

Un alt obicei spune ca deasupra capului copilului trebuie “trecut” colacul (daca e baiat) sau turta (daca e fata), care se va rupe apoi in 4 bucati si se va oferi celor prezenti.

Se spune ca nu i se taie din mot copilului in zilele de post.

Multi considera ca cel mai interesant obicei de la taierea motului este atunci cand copilului i se pune in fata o tava cu mai multe obiecte (de obicei, 10 la numar) si este lasat sa aleaga.

Primele 3 obiecte alese de copil se spune ca sunt cele care vor “prezice” viitorul copilului. De exemplu, daca va alege un stilou, inseamna ca va fi scriitor, daca va alege un creion, va fi pictor sau architect, daca va alege o moneda, inseamna ca va avea bani, daca va alege o lingura, va sti sa gateasca bine si gustos, daca va alege un pieptene, va fi atent cu aspectul sau fizic, daca va alege o carte, va fi studios, inteligent etc. Bineinteles ca aceste obiecte vor fi alese si puse pe tavita de catre parinti, impreuna cu nasii, iar alegerile copilului pot fi interpretate in diverse moduri.

Care sunt responsabilitatile nasilor?

Nasii sunt cei care aduc colacul/turta pentru copil (daca doresc si parintii acest lucru), pregatesc un set special pentru taierea motului (tavita, foarfece, oglinda, pieptene, panglica), cumpara un set de hainute pentru finut/finuta, o carticica sau o jucarie, poate un album pentru poze, pot oferi si un dar banesc, si vor stabili impreuna cu parintii copilului ce obiecte sa aseze pe tavita.

Care sunt responsabilitatile parintilor?

Parintii sunt cei care organizeaza petrecerea copilului (se ocupa de mancare, de aranjamentele necesare in casa sau alegerea localului, cumpara un cadou simbolic pentru nasi, aduc lumanarea pe care au pastrat-o de la botez etc).

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here