Parchetul, sesizat in cazul elevei batute de la Liceul pentru Deficienti de Auz

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca si Ministerul Educatiei in cazul elevei batute de la Liceul pentru Deficienti de Auz Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al CEDCD transmis luni, demersul Centrului are loc in urma sesizarilor primite de la mai multi parinti ai elevilor liceului clujean.

Vezi si Doua eleve, batute cu biciul la scoala de tatal unei colege

„CEDCD a preluat cazul referitor la abuzurile si relele tratamente aplicate elevilor din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienti de Auz din judetul Cluj. In urma sesizarilor primite de la mai multi parinti ai elevilor din acest liceu si in contextul abuzurilor si maltratarii unei eleve din clasa a VII-a a acestui liceu, CEDCD a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, Ministerul Educatiei si Inspectoratul Scolar Judetean. De asemenea, CEDCD va acorda suport legal minorei agresate in scoala de catre cadrul didactic in cauza si familiei acesteia”, se arata in comunicat.

Presedintele CEDCD, Madalina Turza, a subliniat ca scolile speciale din Romania nu se dezic de la abuzuri si violente impotriva copiilor cu dizabilitati, „pe care le perpetueaza in liniste in spatele usilor inchise”.

„Ca si in cazul Scolii Speciale nr. 4 din Bucuresti vom face toate demersurile legale pentru pedepsirea vinovatilor si stabilirea raspunderii delictuale atat din punct de vedere penal, cat si civil. Tratamentul inuman al copiilor cu dizabilitati trebuie sa inceteze, iar aceste scoli trebuie sa faca obiectul unei anchete publice pe care MEN o amana de ani”, a spus Turza.

Si Avocatul Poporului va face o ancheta in cazul elevei batute de la Liceul pentru Deficienti de Auz Cluj-Napoca vizand posibila incalcare a unor articole din Constitutie privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, protectia copiilor si a tinerilor si protectia persoanelor cu handicap.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului transmis luni, institutia s-a sesizat din oficiu in legatura cu incidentul de la liceul clujean.

”Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si va efectua o ancheta in legatura cu incidentul de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienti de Auz Cluj-Napoca, in care o eleva ar fi fost agresata de o angajata. Sesizarea din oficiu si ancheta vizeaza posibila incalcare a art. 22, art. 49 si art. 50 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, protectia copiilor si a tinerilor si protectia persoanelor cu handicap”, se arata in comunicat.

Liceul pentru Deficienti de Auz Cluj-Napoca a declansat luni o ancheta, dupa ce pe Facebook a aparut un filmulet cu o supraveghetoare de noapte care loveste o eleva.

Purtatorul de cuvant al ISJ Cluj, Amalia Gurzau, declara, corespondentului MEDIAFAX, ca la liceu a avut loc o altercatie intre doua eleve, iar supraveghetoarea de noapte a incercat sa le desparta.

Vezi si Un copil de 7 ani a fost umilit si batut de alti cinci copii

”In cadrul Liceului pentru Deficienti de Auz se verifica situatia creata, este o ancheta, s-a format o comisie de verificare a incidentului. Din primele informatii a fost o altercatie intre doua eleve ale liceului, iar supraveghetoarea de noapte a incercat sa intervina si sa le desparta. Nu exista urmari de agresiuni fizice sau aspecte care sa puna in pericol integritatea fizica sau psihica a vreuneia dintre cele doua eleve”, spunea Gurzau.

Pe Facebook a fost postat duminica seara un filmulet cu incidentul de la liceu.

”Incident intamplat la Scoala pentru deficienti de auz Cluj-Napoca! Un pedagog loveste un elev. Elev incadrat in internatul scolii, incidentul s-a intamplat in acest weekend. Vi se pare normal?”, se arata in postare.

Vezi si Codul de etica pentru profesori este prioritatea Federatiei Parintilor

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here