Copiii de cristal si de indigo

Copilul de Cristal

Psihologii au descoperit ca exista doua generatii de copii speciali care au trasaturi diferite de ceilalti copii. Acestia sunt Copiii de Cristal si Copiii de Indigo. In Occident, specialistii chiar fac analize si interviuri pentru a descoperi cat mai multe despre aceste “rase”.

Copiii de Cristal sunt nascuti incepand cu anul 1995 si au niste ochi enormi, cu o privire intensa. Sunt foarte afectuosi, sensibili, blanzi, au o personalitate cuceritoare, magnetica, sunt intelegatori cu ceilalti si ii iarta. “Cristalele” incep sa vorbeasca destul de tarziu, iar pentru a comunica, se folosesc de un limbaj format din semne pe care si le inventeaza singuri. Au o orientare muzicala evidenta si este posibil sa inceapa sa cante inainte de a invata sa vorbeasca. Ph.D Doreen Virtue spune ca ei pot fi diagnosticati drept suferind de autism sau de sindromul Asperger. “Criteriile de diagnosticare pentru autism sunt foarte clare: persoana autista traieste in lumea sa proprie si nu are legatura cu alti oameni. Persoana autista nu vorbeste din cauza lipsei de interes de a comunica cu ceilalti. Copiii de Cristal sunt exact opusul”, explica Doreen Virtue, in cartea sa publicata de Editura For You.

Fata de Copiii Indigo, Copiii de Cristal sunt niste firi fericite si cu un temperament echilibrat. Sigur ca se poate sa mai faca crize de furie, ca orice copil, dar acestia sunt mai mereu prietenosi. Mai intai au venit Copiii Indigo, care isi croiesc drum cu toporul, taind fara mila tot ce este lipsit de integritate. In urma lor, Copiii de Cristal parcurg cararea deschisa intr-o lume mai plina de certitudine si siguranta. “Copiii de Cristal au o aura superba, multicolora, opalescenta, in nuante pastelate, asemanatoare cu efectul de prisma al unui cristal de cuart. Aceasta generatie se distinge, de altfel, si printr-o adevarata fascinatie pentru cristale si pietre. De aici le vine si numele de „Copii de Cristal”.”, spune Doreen Virtue.

Copilul de Indigo

Lee Carroll si Jan Tober, psihologi si conferentiari pe teme de auto-cunoastere si modalitati de auto-ajutorare, prezinta copiii de exceptie care s-au nascut dupa anul 1980 si care sunt atat de deosebiti de ceilalti copii de pana acum, incat parintii, profesorii si medicii trebuie sa se adapteze si sa invete cum sa se comporte cu ei si cum sa-i inteleaga. “Copilul de Indigo este acel copil care prezinta un set nou si neobisnuit de atribute psihologice si are un model comportamental care nu a mai fost studiat pana acum. Iata trasaturi ale Copiilor Indigo: au probleme in a accepta autoritatea absoluta, pur si simplu, ei nu vor sa faca anumite lucruri; de exemplu, le este foarte greu sa astepte la coada, se simt frustrati cand sunt incadrati in sisteme bazate pe ritualuri si care nu necesita gandire creativa. Adesea vad modalitati mai bune de a face ceva – atat acasa, cat si la scoala – ceea ce ii face nonconformisti fata de orice sistem. Par antisociali, daca nu sunt printre cei la fel cu ei. De cele mai multe ori, le este extrem de greu sa suporte scoala, ca organizare sociala”, explica Lee Carroll si Jan Tober.

Exagerare?

Psihologul Anda Pacuraru spune ca specialistii folosesc diagnostice, etichete, pentru a avea un limbaj comun atunci cand vorbesc de cazurile lor. „Totusi a inventa, a cauta etichete cu orice pret este inutil si chiar dauntator dezvoltarii emotionale si comportamentale a copilulului. Cand ii pui o eticheta te astepti sa se poarte intr-un anumit fel, iar el nu-ti va insela asteptarile”, explica Anda Pacuraru. Psihologul spune ca oricum copilul se naste cu abilitati, cu potentialuri pe care apoi le dezvolta in relatie cu mama, familia, mediul, ceilalti. Si din toate aceste interactiuni isi contureaza o personalitate unica. „Chiar si copiii diagnosticati cu tulburari precum cele din spectrul autismului sau ADHD, deci care fac parte dintr-o categorie anume, care au o „eticheta”, nu se dezvolta la fel. Copiii din ziua de azi sunt diferiti pentru ca se nasc intr-un mediu diferit, foarte evoluat si prin comportamentul lor se adapteaza acestui mediu, incearca sa-si gaseasca un rol si sa simta ca sunt importanti”, crede Anda Pacuraru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here