Bugetul ZERO pentru dizabilitate la Curtea Constitutionala

Vocile a sute de mii de persoane cu dizabilitati si ale familiilor lor razbat pana la Curtea Constitutionala a Romaniei, fiindca bugetul ZERO pentru dizabilitate a ajuns la Curtea Constitutionala.

Citeste si Buget Zero pentru copiii cu dizabilitati si copiii din orfelinate. Cum reactioneaza parintii

,,In ultimele doua saptamani am incercat toate caile de comunicare institutionala cu cei ce decid cum se impart banii din bugetul Romaniei pentru 2019 pentru a le semnala ca decizia de a transfera in totalitate raspunderea cheltuielilor cu protectia sociala a persoanelor cu dizabilitatii catre autoritatile locale este una primejdioasa pentru ca risca sa lase fara aparare un procent important din populatie. Protestele din peste 20 de orase din tara, sutele de scrisori si amendamentele noastre au fost rand pe rand ignorate de Ministerul de Finantelor Publice, Primul Ministru, Guvern, Comisiile de specialitate si Plenul Parlamentului. Cu argumentele in mana, am decis sa ne adresam Administratiei Prezidentiale si am atras din nou atentia asupra faptului ca bugetul, in forma adoptata de Parlament, nu aloca niciun leu de la bugetul central pentru salariile asistentilor personali ai persoanelor cu dizabilitati, sistemului de protectie a copilului, copiilor din orfelinate si persoanelor cu dizabilitati din centrele rezidentiale. Astfel, serviciile de zi cu zi dar si reforma in domeniul dezinstitutionalizarii adultilor cu dizabilitati ar fi afectate de o masura de acest tip”, a declarat Maria Madalina Turza, presedinte CEDCD.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a cerut judecatorilor Curtii Constitutionale sa constate, printre altele, ca urmatoarele prevederi sunt neconstitutionale:

  1. Prin incalcarea art. 50 din Constitutie si lasand in integralitate in sarcina autoritatilor locale obligatia efectuarii acestor cheltuieli de protectie sociala, nu exista certitudinea compunerii unui buget local care sa fie indestulator si pentru aceste cheltuieli, in special in zonele afectate de o rata inalta a somajului si absenta investitiilor.
  2. Ignorarea unor prevederi legale speciale in materia interesului superior al copilului si a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, prin Legea Bugetului.
  3. Incalcarea dreptului la standarde de viata si de protectie sociala adecvate prevazute in articolul 28 din Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati (CRPD) ratificata prin Legea nr. 221/2010 prevede ca persoanele cu dizabilitati au dreptul egal la protectie sociala.

Astfel, conform Administratiei Prezidentiale, prevederile din Legea Bugetului, prin care cheltuielile cu salariile asistentilor personali ai persoanelor cu dizabilitati, sistemul de protectie a copilului si centrele rezidentiale pentru persoanele cu dizabilitati sunt lasate in responsabilitatea integrala a autoritatilor locale, neexistand niciun leu alocat de la bugetul central de stat pentru acestea, sunt contrare art. 1, alin. (5), pentru neconformitate cu Legea 448/2006, art. 47, privind Nivelul de Trai, art. 50 privind Protectia Persoanelor cu Handicap, art. 120 privind Principiile de Baza ale Administratiei Publice Locale si art. 135, alin. (2), lit. (f), privind Crearea Conditiilor Necesare pentru Cresterea Calitatii Vietii.

Citeste si Proiectul de lege al bugetului de stat ii vulnerabilizeaza pe copiii cu dizabilitati

,,In cazul de fata, stabilirea obligatiei autoritatilor administratiei publice locale de a suporta din veniturile proprii cheltuielile privind sistemul de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap la nivelul judetelor si sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti si, in completare, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, fara alocarea resurselor aferente unui astfel de transfer de competenta administrativa incalca principiul descentralizarii, asa cum acesta este definit in legea sa cadru. O atare reglementare este contrara art. 120 alin. (1) din Constitutie privind principiile de baza ale administratiei publice locale, dar si a art. 50 privind protectia persoanelor cu handicap”, se arata in Comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Maria Madalina Turza, presedinte CEDCD a declarat ,,ne regasim intr-o situatie pe cat de absurda pe atat de periculoasa si cu posibile consecinte extrem de grave pentru persoanele cu dizabilitati care vor fi direct afectate de aceste prevederi. Deja primim zeci de mesaje din tara de la persoane cu dizabilitati sau familiile lor care se lovesc de o serie intreaga de greutati in obtinerea drepturilor lor legale. Vreau sa subliniez doar ca acesti oameni, care traiesc din salariul minim, nu au luxul de a astepta luni de zile sentinte judecatoresti sau reechilibrari de bugete, asa cum ni se promite de la Guvern. Situatia lor trebuie sa fie clara, si putinii bani pe care ii primesc nu trebuie legati de capacitatea administratiei locale de a colecta impozite.”

Vezi si Zeci de parinti cu copii cu dizabilitati au protestat in mai multe orase din tara

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here