Salut, olita! Vrei sa ne imprietenim?

Salut, olita! Vrei sa ne imprietenim? Adevarul este următorul: copilul va trece de la scutec la olita doar atunci cand va fi pregatit. Si o va face firesc si simplu. Fara stres, nervi si frustrari inutile. Nu te lupta si nu spera la un antrenament care merge la sigur, de genul “cum sa… in nu stiu cati pasi”. Fiecare copil este diferit si le va spune “adio” scutecelor in propriul sau ritm. Ce poti tu sa faci? Incearca sa-i creezi conditiile de care ar avea nevoie pentru a face aceasta trecere. Pana la urma, orice abilitate are nevoie de timp si de strategii de invatare, nu-i asa?

Iata un ghid pentru tine. Sugestii despre cum sa-i creezi copilului conditiile necesare invatarii sau cel putin, imprietenirii cu olita. Citeste-le, pune-le in practica si lasa-ti copilul sa invete in ritmul sau care e „treaba” cu olita.

Citeste si: Mami, am 3 ani! Hai sa-ti arat ce pot face!

Informeaza-te: poti citi carti (da, exista carti despre cum sa-ti “antrenezi” copilul sa mearga la toaleta sau la olita. Exista carti si pentru copii, in care copilul descopera imagini si texte amuzante despre intregul proces), articole despre ce spun specialistii, intreaba alte mamici cum au reusit sa ajunga la aceasta “performanta” etc.

Copy-paste. Copilul invata prin imitarea celor din jur. Primul de pe lista esti tu, parintele, nu-i asa? Incepe sa-i povestesti ce faci tu la baie, explica-i procesul pas cu pas. Arata-i cum se face. In cazul baietilor, lasa-l pe tati sa se implice. Lasa-i sa fie “chestia” lor, a baietilor. Implicarea tatalui in aceasta “operatiune” ar putea face procesul mai distractiv, mai interesant si… mult mai rapid.

Cumparati impreuna olita. Lasa-l sa aleaga. Sa decida care va fi “prietenul” sau de acum incolo.

Nu te grabi. “Graba strica treaba”, parca asa se spune, nu? Si pe buna dreptate! Lasa-l in ritmul lui. Pentru inceput, arata-i ce distractiv este sa se aseze pe olita, chiar daca e imbracat (lasa-l sa se aseze ca pe scaunel, cu tot cu hainute).

Citeste: “Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”

Hopa pe olita! Uneori si fara hainute. Atat cat sa se simta copilul confortabil sa stea dezbracat pe olita. In timp ce sta asezat poti sa-i citesti carticele sau doar sa-i povestesti despre cum “oamenii mari” fac lucruri interesante acolo. In olita. Si daca vrea sa incerce sa fie ca oamenii mari, vei fi acolo sa-l ajuti.

Hip hip… Ura! Atunci cand reuseste sa faca ceva in olita… arata-i ca esti entuziasmat de reusita! Dar nu exagera facand din aceasta reusita o “sarbatoare”. Prea mare exaltare i-ar putea produce copilului o senzatie de presiune, iar data viitoare daca nu mai reuseste, poate deveni anxios. Si nu-ti doresti acest lucru. Aminteste-ti ca el trebuie sa detina controlul. Asa ca, fara presiune!

Fii atent la semne. Copilul iti arata, de obicei, prin gestica, mimica sau prin sunete ca are o anumita nevoie. Ajuta-l, intreaba-l daca nu-si doreste cumva sa mearga la olita? Stabiliti anumite ore la care sa folositi amandoi toaleta. De exemplu, dupa ce v-ati trezit dimineata sau inainte de a lua micul dejun. Mergeti impreuna. Astfel il poti ajuta sa-si formeze o “rutina”.

Asteapta-te si la mici esecuri. Nu-ti exprima dezamagirea daca micutul tau nu a reusit sa faca la olita. Nu renunta. Ridica din umeri si cu un zambet cald: “E in regula, pui mic, se mai intampla, incet o sa inveti, vei vedea!”

Ajuta-l pe copil sa-si recunoasca “semnalele de alarma” ale propriului corp. “Mami, atunci cand simti asta, hai sa mergem repede la olita”. De obicei, “treaba aceea mai serioasa” este primul pas. Multi au primele reusite anume in aceasta directie.

Parteneri de… „bussiness”! Transforma “antrenamentul” intr-un adevarat “parteneriat”. Lasa-l sa aiba incredere in tine si in ajutorul tau. Fii atent la semne, la fricile lui si ai incredere in copil. El stie cand e pregatit. Tu esti doar ghidul care-l indruma.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Copilul tau refuza sa manance? Nu insista. Ai incredere in el!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here