Recomandarile ANPC pentru consumatori, in urma cazului copilului decedat din cauza shaormei

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC ) a transmis cateva recomandari pentru consumatori, in urma cazului copilului  decedat din cauza shaormei. Saptamana trecuta, un baietel de 3 ani a murit dupa ce se presupune ca ar fi mancat impreuna cu parintii sai o shaorma infestata cu Salmonela. Reprezentantii ANPC sustin, intr-un raspuns la o solicitare MEDIAFAX, ca au trimis sambata o echipa de comisari din cadrul CPMC Bucuresti la shaormeria de unde ar fi mancat copilul de 3 ani decedat saptamana trecuta, insa restaurantul era inchis, neputandu-se efectua controale.

Vezi si Un baietel de trei ani si jumatate a decedat, dupa ce a consumat o shaorma

„Ca urmare a informatiilor aparute in presa, cat si a comunicatului emis de Compartimentul de Informare si Relatii Publice din cadrul Parchetului de pe Langa Tribunalul Bucuresti, institutia noastra s-a autosesizat, iar in data de 19.05.2018, intre orele 00:30-02:00, o echipa de comisari din cadrul CPCM Bucuresti s-a deplasat la unitatea de tip fast food in cauza, constatand ca punctul de lucru al operatorului economic era inchis, astfel neexistand posibilitatea efectuarii actiunii de control”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii ANPC.

„Cazul a fost preluat de Parchetul de pe Langa Tribunalul Bucuresti, fiind deschis un dosar penal in urma decesului unui minor in varsta de 3 ani, iar pe cale de consecinta actiunea de control nu s-a mai desfasurat, in acest caz neexistand posibilitatea de prelevare de probe”, precizeaza ANPC.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a transmis cateva recomandari pentru consumatori :

-sa fie atenti la existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele;

-integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii;

-etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc;

De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor din locuri specializate, consumatorii trebuie sa se asigure ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta.

Pentru a achizitiona produse de tip fast food care sa nu le puna sanatatea sau poate chiar viata in pericol, consumatorii trebuie sa tina cont de cateva sfaturi:

– la cumpararea produselor din carne/carne tocata sa acorde atentie deosebita la aspectul produsului;

– sa urmareasca modul de etichetare, sa nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum si a ingredientelor alergene;

– sa refuze produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;

– sa refuze produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;

– sa nu cumpere produse din carne tocata din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si risca sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea.

„Trebuie sa acorde atentie pretului afisat si sa verifice concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa, iar ca un ultim sfat, sa solicite si sa pastreze bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doreste sa reclame calitatea/siguranta unui produs”, mentioneaza ANPC.

Vezi si Shaorma de casa

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here