Carenta de fier, o problema frecventa in randul gravidelor si copiilor sub 5 ani

O treime din populatia globului sufera de carenta de fier, afectiune des intalnita mai ales in randul gravidelor, a femeilor aflate in premenopauza, dar si al copiilor cu varste sub cinci ani. In Europa, carenta de fier afecteaza pana la aproximativ 33% dintre femeile aflate la premenopauza, pana la 77% dintre femeile insarcinate si pana la 48% dintre copii.

Vezi si 60 la suta din bebelusi au anemie

Carenta de fier este frecvent asociata cu boli inflamatorii cronice cum ar fi insuficienta cardiaca cronica, boala cronica de rinichi si sindromul de intestin iritabil.

Fierul este necesar intregului organism. Este esential pentru producerea globulelor rosii si pentru asigurarea functionarii eficiente a inimii si a muschilor scheletici. De asemenea, fierul joaca un rol vital in combaterea infectiilor si a bolilor, mentinand nivelul optim de energie si functia normala a creierului. Cand depozitele de fier din organism sunt scazute (deficit de fier), pot fi afectate aproape toate aspectele vietii, cum ar fi metabolismul, sanatatea mentala si fizica, productivitatea in munca si chiar functia sexuala. Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca deficitul de fier poate duce la o scadere cu 30% a capacitatii de efort fizic.

Carenta de fier ramane o afectiune greu de recunoscut de catre cei care manifesta simptomele specifice, desi consecintele sale pot fi serioase iar prevalenta in randul populatiei este relativ ridicata. Specialistii atrag atentia ca este esential ca fiecare persoana sa inteleaga rolul fierului in organism si consecintele generate de faptul ca nivelul de fier nu se afla in parametrii adecvati.

Nerecunoasterea simptomelor deficitului de fier si ale anemiei feriprive este, de multe ori, cel mai mare obstacol in calea obtinerii unui diagnostic. Printre simptomele uzuale se numara oboseala, paloarea, unghiile fragile, pofta de materii non-alimentare precum noroi, lut sau gheata,  lipsa capacitatii de concentrare. Totusi, simptomele carentei de fier se pot manifesta diferit, fiind greu de identificat si pot fi asociate cu o serie de alte afectiuni.

Ce spun doctorii despre carenta de fier

„Carenta de fier afecteaza un numar semnificativ de femei din intreaga lume si poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii si calitatii vietii lor. Mentinerea unui nivel optim al fierului in organism este esentiala in special pentru femeile gravide. Pe perioada sarcinii, carenta de fier afecteaza nu numai sanatatea viitoarelor mame, dar si starea de sanatate a fatului cu consecinte semnificative in ceea ce priveste dezvoltarea neurocognitiva a acestora. De aceea este important ca deficitul de fier sa fie prevenit mai ales la femeia gravida. Astfel, se impune  o monitorizare atenta a sarcinii, recomandarea unui regim alimentar diversificat, bogat in legume, fructe, proteine de calitate superioara, suplimente de vitamine si saruri minerale”, a declarat prof. univ. dr. Doina Anca Plesca, Sef Clinica de Pediatrie, Spital Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Consecintele deficitului de fier difera de la o persoana la alta, insa acestea pot fi asociate unui declin al sanatatii si al starii de bine, in general. Chiar si fara anemie, deficitul de fier poate fi debilitant, poate duce la agravarea unei afectiuni cronice pre-existente si poate contribui la cresterea morbiditatii si a mortalitatii. La copii in mod particular, carenta de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitiva si motorie a acestora.

„Carenta de fier este o afectiune care poate avea consecinte majore asupra organismului si de aceea este o nevoie reala de crestere a gradului de atentionare asupra carentei de fier si de o mai buna intelegere a simptomatologiei. Este cea mai raspandita deficienta nutritionala la nivel global si este o afectiune care ramane  subdiagnosticata si subtratata, desi are un impact major nu doar asupra adultului, dar si asupra dezvoltarii copilului”, a declarat domnul Profesor Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Sef Clinica Nefrologie, Spital Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here