Stimuleaza-i creativitatea copilului mic prin joc!

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Dezvoltarea creativitatii din prima copilarie este foarte utila pentru perioada in care copilul va merge la gradinita si la scoala, si va intampina dificultati. Va fi atunci obisnuit sa caute solutii in mod spontan si fara teama. De aceea, sfatul specialistilor este acesta: stimuleaza-i creativitatea copilului mic prin joc!

Stimularea creativitatii copilului nu depinde nicidecum de complexitatea si multimea jocurilor si jucariilor pe care le are. Jocurile simple si chiar jucariile mai putin complexe, ii pot stimula si dezvolta imaginatia intrucat va fi el cel care atribuie si descopera noi semnificatii, noi functii, noi caracteristici. Vei observa probabil ca, din cosul de jucarii, copilul tau va prefera una singura sau se va juca mult timp cu cea mai “uzata” masinuta fara a le lua in seama pe celelalte. El alege insa pentru a-si satisface nevoile si curiozitatea, mai ales ca nu numai jucariile pot avea acest rol, ci intreg mediul in care traieste este pentru el… o mare jucarie!

Compania parintilor in joc este foarte importanta pentru ca cel mic are o mare sete de exemple pe care, mai intai le interiorizeaza si mai apoi le transforma si le imbogateste. Totodata, este bine sa ii propui diferite jocuri, mai ales cand el solicita acest lucru, insa trebuie sa il lasi sa decida daca alege unul dintre ele sau isi inventeaza propriul joc. Pe masura ce creste, copilul isi dezvolta si mai multe capacitati verbale.

Limbajul va fi un factor esential de stimulare si dezoltare a creativitatii copilului si, de ce nu, de exprimare a acesteia. Incurajeaza copilul sa fie creativ, lasandu-i libertatea de a face propriile alegeri si admirandu-i reusitele. Recompensele afective din partea parintilor sunt deosebit de importante si ii dau curajul de a merge mai departe.

Cateva jocuri creative

Jocurile si jucariile sunt foarte importante ca factori de stimulare a dezvoltarii cognitive si afective a copilului. Imaginatia si creativitatea sunt stimulate de jocuri diverse si este foarte important sa oferi libertate copilului si sa il lasi sa se exprime in mod creativ. De multe ori, din dorinta de a cunoaste si din entuziasmul pe care jocul i-l da, copilul va neglija aspectele legate de pastrarea curateniei hainelor, ba, mai mult, vazand ce pata a facut pe tricou o anumita substanta, va repeta actiunea pentru a vedea daca se intampla tot asa.

Este vorba de curiozitate si chiar daca vei avea tendinta sa te enervezi, este bine sa iei lucrurile cu calm si sa il inveti treptat cum poate sa se joace si totodata sa isi pastreze hainutele curate. Dezvoltarea copilului tau este mult mai importanta decat orice pata de murdarie care, la urma urmelor, cu tehnologia din ziua de astazi poate fi eliminata in scurt timp si fara prea mare efort din partea ta. Ai grija, asadar, sa mentii permanent activa curiozitatea copilului, stimulandu-l cu jocuri noi si permitandu-i sa exploreze in siguranta lumea din jur. Iata cateva propuneri de jocuri care pot stimula creativitatea copilului tau.

Jocurile de modelaj

Fie ca este vorba de lut sau plastelina, acest tip de joc este foarte placut de copii si le stimuleaza imaginatia. La fel de importanta ca pentru majoritatea jocurilor este si compania. Daca in primul an de viata parintii sunt partenerii preferati, dupa 13 luni copilul devine treptat mai sociabil si incepe sa se joace si cu alti copii, chiar daca la inceput mai putin si bineinteles sub atenta supraveghere a parintilor. Jocurile de modelaj urmaresc sa dezvolte atat abilitatile motorii ale copilului (manipularea) cat si imaginatia.

Provoaca copilul la un astfel de joc si incercati sa realizati figurine diverse. Fii pregatita pentru pete si murdarie si ia toate masurile de precautie pentru a le limita, facand un cadru de joc care sa permita asta, fara a limita insa expansivitatea copilului. Sigur ca figurinele celui mic nu vor fi nici pe departe perfecte insa el are nevoie de aprecieri si scopul este sa isi dezvolte imaginatia nu sa creeze o opera de arta.

Culorile

Creioanele colorate sau acuarelele fac parte din jocurile copiilor inca de mici. Desenul si coloratul devin activitati preferate si totodata modalitati de invatare si dezvoltare a imaginatiei. Capacitatea de a desena si de a colora, incadrandu-se in limitele unui desen, se formeaza treptat. La fel si capacitatea de a folosi un creion colorat, fara a murdari totul in jur. Totul e sa ai rabdare, sa ii arati cum se face, sa il admiri dar sa il lasi si sa greseasca.

Este totodata util pentru dezvoltarea vocabularului si limbajului dar si pentru formarea si dezvoltarea simtului estetic si pentru descoperirea preferintelor de culoare ale copilului. La fel de placuta, ca instrument de desenat este si creta colorata, care poate fi folosita afara, alaturi de alti copii. Copilul tau va invata astfel si sa imparta dar si sa lucreze in echipa alaturi de alti copii. Utile sunt, pentru cei mici si seturile cu vopsele “finger paint” sau “face painting” care le stimuleaza imaginatia si le capteaza atentia.

Lichide magice

O alta modalitate de a te juca cu copilul tau in mod creativ este folosind apa sau gheata. Majoritatea copiilor sunt incantati de contactul cu apa si, cu siguranta, vor fi fascinati sa vada cum se topeste un bloc de gheata in care sunt prinse cateva jucarii colorate care apoi plutesc pe apa. Jocurile cu apa pot fi extrem de diverse, insa este foarte important sa te asiguri ca nu pun sanatatea copilului in pericol.

Alte propuneri

Daca stam sa ne gandim, toate jocurile pe care le poti propune copilului tau ii stimuleaza creativitatea. Totodata, il poti implica, atunci cand ai timp, si in “treburile de oameni mari” atunci cand gatesti, speli sau plantezi flori in ghivece, de exemplu. Copiii adora sa faca alaturi de parinti astfel de lucruri simtindu-se importanti si capabili mai ales daca sunt solicitati si apreciati de acestia.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here