Realitate si fictiune in mintea copiilor

Inca de mic, copilul asimileaza informatia din mediul inconjurator, informatie ce ii ramane in memorie si care poate da nastere unor povestioare captivante. Fie ca e vorba de joaca in parc, plimbatul in carucior   pe strazile orasului sau o excursie, copilul poate vedea si inmagazina diverse imagini si situatii. Daca pe langa informatiile din mediul inconjurator mai punem la socoteala si povestile citite, desenele animate sau emisiunile de la televizor e clar ca fantezia lui poate da nastere unor scenarii destul de interesante.

Studiile mentioneaza ca, in jurul varstei de 3-4 ani, copiii nu sunt inca capabili sa faca diferenta dintre realitate si fictiune de aceea, ca parinte, trebuie sa acorzi o importanta mare informatiilor la care este expus cel mic – in special celor de la televizor.

Fantezia copiilor ar trebui incurajata, aceasta fiind o calitate caracteristica copiilor sensibili si inteligenti, fapt ce nu poate aduce decat bucurie parintilor. Pentru ca totusi sa il ajuti sa distinga realitatea de fictiune, poti inventa impreuna lumi si personaje interesante, mentionand constant ca ceea ce faceti este un joc de imaginatie si ca cele rezultate nu exista de fapt, iar cand vine vorba de povestile din carti sa ii explici ca e vorba de personaje si intamplari ce nu exista in realitate.

In situatiile in care observi ca povestile sau experientele imaginare ale copilului sunt exagerate, violente sau mult prea drastice pentru lumea reala, ar fi bine sa monitorizezi activitatea copilului. Este foarte posibil ca acesta sa se uite la filme, desene sau emisiuni nepotrivite varstei sale.

Este in ordine chiar si atunci cand copilul tau are un prieten imaginar. Atata timp cat copilul este activ social, un astfel de “prieten” nu reprezinta nici un pericol. In sens contrar, daca acesta este inchis in sine si nu are prieteni, este indicat sa consulti un specialist.

Multe sunt provocarile de care un parinte se loveste zi de zi, dar treptat, cu multa rabdare, vei invata sa te descurci si sa mai treci un hop. Bucura-te de copilaria micutului tau si ajuta-l sa creasca frumos!

Sursa text: Marga Rotaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here