Micul artist trebuie descoperit

Daca vrei ca micutul tau sa isi petreaca timpul cat mai placut si instructiv, ii poti ajuta sa-si descopere talentul de artist, ii poti oferi sansa de a explora, de a-si impartasi gandurile, ideile si sentimentele printr-o varietate de activitati ce implica arta, muzica, miscare, dans, imaginatie, arta dramatica, matematica, design si tehnologie, apeland la cluburi de profil.

Copiii invata sa se exprime, sa-si organizeze spatiul plastic si sunt incurajati sa-si gaseasca propria formula de creatie in masura in care arta este un mijloc de exprimare a individualitatii si personalitatii fiecaruia.

Creativitatea este fundamentala, permitand copiilor sa faca legatura intre ariile de dezvoltare, stabilind un mod de relationare intre copil si mediu, intre copil si alti copii sau adulti. Un club corect organizat ar trebui sa ii ofere copilului tau artist un mediu stimulant, in care creativitatea, originalitatea, si expresivitatea sunt valorizate.

Este important ca micutul tau sa aiba sentimentul de siguranta de care au nevoie toti copiii pentru a putea risca, pentru a se simti liberi sa greseasca, sa invete din greseli si sa-si asume responsabilitatea pentru riscuri.

Asigura-te ca adultii cu care interactioneaza copilul atunci cand incearca sa-si descopere pasiunile sa ii ofere apreciere pentru ideile pe care le are, sa-i cultive creativitatea, nu sa impuna standarde de performanta imposibil de atins si care pot crea, pe langa frustrari, si imposibilitatea ca un copil sa atinga aceste performante.

O piesa de teatru este o poveste ce poate fi spusa intr-o mie de feluri. Totul este posibil, totul este permis. Bucuria va fi atat a actorilor implicati, cat si a publicului spectator. Copiii sunt liberi sa creeze, sa se exprime, pot juca piese imaginate chiar de ei. Teatrul este un joc al oamenilor mari, care poate fi facut exceptional si de catre copii, pentru simplul fapt ca el trebuie „jucat“. Iar copiii stiu sa faca asta cel mai bine.

Capacitatea de intelegere si sensibilitatea copiilor sunt foarte dezvoltate, de aceea ei au nevoie de lucruri interesante si frumoase, si nu neaparat simple. Si improvizatiile sunt binevenite si cea mai mare bucurie este de a vedea ca nu le lipseste ceea ce in teatru este atat de important: spontaneitatea si prezenta de spirit.

Cum fiecare copil poate fi un mic creator, este important sa li se dezvolte atentia, memoria si inteligenta. De regula, copiii au la dispozitie o scena pe care pot face repetitii pentru piesele proprii sau pentru spectacole puse in scena oficial, in oras.

In egala masura, in privinta cantatului la pian, poate fi vorba despre talent sau pur si simplu pasiune. Talentul este innascut.

Pasiunea pentru pian insa poate aparea in copilarie sau niciodata si poate oferi ocazia de a fructifica la maximum talentul innascut si astfel descoperit la o varsta frageda. Este un drum pe care doar copiii trebuie sa decida daca vor sa il urmeze sau nu. Punandu-i insa in ipostaza de a-si testa talentul, si mai ales pasiunea pentru pian, iar prin intermediul acestuia, pentru muzica in general, le poti oferi ocazia sa poata alege sau nu acest drum in cunostinta de cauza. Mai mult, chiar daca nu intervine descoperirea unei pasiuni pe viata, din invatarea pianului raman beneficii pe termen lung: sensibilizarea copiilor, cultivarea gustului lor pentru frumos, educarea simtului pentru muzica clasica.

Si clubul de tehnici de pictura este un proiect de stimulare a creativitatii, de dezvoltare a abilitatilor manuale si de comunicare ale copiilor. Structurat in ateliere de creatie, un astfel de club vine in completarea curriculei si o dezvolta cat mai ingenios, permitand imaginatiei si talentului fiecaruia sa se manifeste liber. Profesorul, alaturi de invatator sau educator, alege unul sau mai multe cicluri tematice dintre cele propuse. Aceste teme sunt tratate diferentiat, in functie de varsta si pregatirea copiilor. Clubul de tehnici de pictura presupune o abordare interdisciplinara si interactiva a temei alese, utilizand principiile pedagogiei active. In cadrul atelierului, copiii au ocazia de a pune in practica diverse tehnici: desen, tempera, acuarela, modelaj, colaj, in functie de subiectul propus. Pot face lucrari de desen, pictura, grafica, decorativa, design si studiu dupa natura, model viu, schite si crochiuri.

Poti incerca sa iti duci copilul si la dansuri, acestea influenteaza in mod pozitiv dezvoltarea armonioasa multilaterala si sanatoasa a corpului si psihicului. Contribuie la dezvoltarea trupului, care devine mai rezistent, puternic, mai bine proportionat. Exercitiile bine sistematizate dezvolta forta musculara, elasticitatea, agilitatea, iar coordonarea miscarilor contribuie la obtinerea unor gesturi armonioase si expresive. Dansul are un rol pozitiv si in formarea caracterului. Un antrenament serios pretinde executia fiecarui exercitiu cu precizie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here