Lumea copilului cu tulburari de invatare: disgrafia

Disgrafia este o tulburare de invatare in care exista un deficit in abilitatile grafomotorii, afectand astfel capacitatea unui copil/adult de a scrie.

Cand vorbim despre un copil disgrafic, ne referim strict la incapacitatea copilului de a edifica scheme motorii si perceptive diferentiate, deoarece, in acest caz, apar atat dificultati in identificarea grafemelor, fonemelor, dar si tulburari la nivelul motricitatii manuale fine.

Citeste si Lumea copilului cu tulburari de invatare: dyslexia

Cum recunoastem un copil disgrafic?

 • Prezinta dificultati in a scrie, observate prin ortografie slaba si structura gramaticala incorecta si saracacioasa, chiar daca nu prezinta alte dificultati de ordin motor la nivelul membrelor superioare. Scrisul pare murdar sau dezorganizat, plin de taieturi, stersaturi si corecturi, de multe ori chiar ilizibil. Adesea sustine ca nu poate tine pasul, la scriere, cu ceilalti copii (lucru care se poate observa la probele de dictare). Pana sa mearga la scoala, copilul cu disgrafie ”se tradeaza” prin faptul ca nu poate trasa linii si ii este foarte greu sa uneasca puncte, iar atunci cand coloreaza frecvent depaseste conturul.
 • Face presiuni puternice asupra creionului, cateodata creionul se rupe din aceasta cauza.
 • Scrisul pare comprimat.
 • Utilizeaza gresit majusculele si literele mici. Literele sunt deformate, nu sunt bine conturate, nu sunt inteligibile.
 • De cele mai multe ori munceste lent si mult, aspect ce permite aparitia cu usurinta a oboselii in scris.
 • Sunt sesizabile dificultati in a-si pune gandurile pe hartie, nu reusesc sa gandeasca si sa scrie in acelasi timp, aspect ce denota o lipsa a conexiunilor la nivel cerebral, care poate fi data si de o intarziere globala in dezvoltare a copilului.

Vezi si 1 din 10 copii sufera de tulburari de invatare

Cum putem veni in sprijinul unui copil cu disgrafie

 • Corectarea posturii dificile si incorecte a copilului de a sta pe scaun, in banca;
 • Combaterea modului in care corpul nu este aliniat cu hartia pe care urmeaza sa scrie;
 • Combaterea modului in care mana nedominanta nu este aliniata cu corpul;
 • Aplicarea unor manere specializate pentru instrumentele de scris utilizate;
 • Reducerea presiunii mainii asupra instrumentului de scris;
 • Alcatuirea unui plan de actiune.

”Abilitatile de scriere pot aparea cu intarziere, deoarece unii copii invata sa foloseasca mana mult mai repede decat altii, in activitati precum pictatul, desenatul, trasatul liniilor, etc. Daca dificultatea copilului nu este redusa sau nu dispare pana in clasa a doua, cautati ajutor de specialitate (logoped, psihopedagog)”, recomanda Cristina Badea, logoped, Centrul Logokids.

 

Literele care prind viata

Materiale utilizate: coli albe, creion negru si creioane colorate.

Obiectiv: sa reproduca dupa model semnele pregrafice care alcatuiesc  litera “a”.

Scop: dezvoltarea creativitatii si antrenarea memorarii pasilor ce formeaza litera “a”.

Varsta: scolara mica.

Timp de lucru: 5-10 minute, maxim.

 

Desfasurarea jocului

Pe o coala de hartie A5 se traseaza mai intai o linie oblica, apoi un oval si, la sfarsit, din nou o linie oblica. Dupa realizarea literei, se traseaza de-a lungul ovalului alte doua liniute oblice, astfel incat sa existe pe fiecare parte cate trei liniute, obtinand astfel piciorusele buburuzei. Apoi se mai traseaza doua liniute deasupra ovalului, reprezentand antenele acesteia. Daca cel mic doreste, la sfarsit va putea colora in culorile preferate. Astfel, litera noastra prinde viata, iar copilul – fiind mandru de ceea ce a realizat – va retine cu o mai mare usurinta cum se formeaza litera si care este modalitatea de a o reproduce.

Vezi si Lumea copilului cu tulburari de invatare: Discalculia

Autor: Laura Bogaciu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here